Nada FK Sarajevo za Klix.ba
0

Faris Handžić: Uvjeren sam da ćemo osvojiti bar jedan trofej

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Faris Handžić
Faris Handžić
Faris Handžić je jedan on najmlađih igrača koji su potpisali profesionalni ugovor sa FK Sarajevo. Njegove dobre igre i trud su ga iz mlađih selekcija dovele u prvi tim. Ovaj mladi igrač se sada ravnopravno takmiči sa starijim kolegama za mjesto u prvih 11.

Kada i gdje si se počeo baviti nogometom i koliko si naučio u nogometnoj školi FK Sarajevo?

Nogomet treniram od svoje pete godine. Počeo sam u Bubamari i nakon jedne vrlo dobre partije protiv Sarajeva dobio sam poziv od trenera Ismeta Bajrića te sam kao pionir prešao u klub sa Koševa, što mi je i bila želja. U sarajevu sam prošao sve kategorije, dosta naučio i napredovao, pa mi je to pomoglo da budem selektovan sam za pionirsku i kadetsku reprezentaciju BiH, a na kraju sam stigao i do prvog tima. Da li si imao nekog uzora?

Moj brat Amar je bio moj uzor jer je i on trenirao fudbal i bio vrlo dobar igrač. Normalno tu su i moji rođaci Kenan i Amel koji su mi mnogo pomogli, a od stranih igrača uzor mi je Messi.

Tvoj trud i talenat su te doveli do prvog tima,iako si vrlo mlad. Kakav je osjećaj zaigrati u bordo dresu u Premijer ligi i Evropskoj ligi?

Za to se živi i igra fudbal. Meni se ovo sve vrlo rano dogodilo. Ispunio sam svoj san i nadam se da ću svojim igrama opravdati ukazano povjernje ljudi u klubu.

Kako su te prihvatile kolege i ko ti najviše pomaže?

Svi su me jako dobro prihvatili, to moram istaći. Ako nekog moram istaći, to su moji bivši saigrači Kenan Handžić, Vučina Šćepanović i Adi Adilović, a mnogo sam zahvalan i sadašnjim kolegama Ivanu Sesaru i Zoranu Beloševiću. Smatraš li da napreduješ i da možeš osigurati mjesto u početnom sastavu?

Mislim da da napredujem kako vrijeme prolazi. Treninzi su sada mnogo ozbiljnjiji i jači, a svojim zalaganjem i radom mislim da ću se nametnuti šefu.

Priliku ti je prije svih dao Jović. Kakvo mišljenje imaš o aktuelnom treneru Bordo ekipe?

Poštujem ga, kod šefa nema mnogo priče, samo red, rad i disciplina.

S obzirom na to da si dio prvog tima i da imaš uvid u snagu ekipe, koliko Sarajevo može u novoj sezoni?

Ja sam uvjeren da ćemo ove sezone osvojiti bar jedan trofej, a to ćemo pokazati i na terenu. Kako gledaš na gradski derbi sa Željezničarom? Šta ti znači ta utakmica?

Pa derbi sa Željom je najvažnija utakmica u sezoni. Tako je i u mlađim kategorijama. Uvijek sam pružao dobre partije protiv Željezničara.

Sarajevo ti je sigurno na prvom mjestu, ali svi igrači sanjaju o evropskim velikanima. Kada bi mogao birati, u kojem klubu bi volio zaigrati u budućnosti?

Pa naravno, Sarajevo je uvijek na prvom mjestu, a kada bih mogao birati, odabrao bih neki klub iz liga petice gdje bih mogao najviše napredovati.