Zvijezda FK Sarajevo za Klix.ba
129

FOTO+VIDEO / Said Husejinović: Ništa nas osim titule ne zanima

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Said Husejinović je prema mišljenju mnogih trenutno najbolji nogometaš FK Sarajevo. U karijeri je ranije nastupao za tuzlansku Slobodu i Werder iz Bremena, a trenutno nosi dres ekipe s Koševa. S njim smo razgovarali o njegovim usponima i padovima, dosadašnjoj karijeri, Premijer ligi, Evropskoj ligi, ambicijama Sarajeva....

U Slobodi si se afirmisao kao igrač. Šta ti je ostalo u sjećanju iz perioda dok si igrao za ovaj klub? Da li ti je žao zbog ispadanja Tuzlaka?

Tamo sam postao igrač u pravom smislu te riječi. Stvarno mi je žao što je takva situacija sa Slobodom. Mislim da nova uprava ništa dobro nije donijela i pomogla da se klub vrati tamo gdje pripada, a to je Premijer liga. Smatram da su male šanse da se to dogodi ukoliko se nešto ne promijeni.

Sjajne igre za Slobodu su te odvele u Bundesligu. Bio si član Werdera iz Bremena, ali nisi uspio ostati. Možeš li nam otkriti razloge?

Što se tiče Werdera, tamo nisam imao pravu šansu da se dokažem. Kada sam ulazio u igru, davao sam svoj maksimum i igrao dobro. Imao sam asistenciju protiv St. Paulija, a već sljedeću utakmicu nisam bio među 18 igrača. Ipak, s trenerom Thomasom Schaafom sam bio u dobrim odnosima, nikad nisam imao nijedan konflikt s njim. On je najbolji trener s kojim sam radio. Najveći razlog mog neigranja je bio taj što su me ljudi, koji su me tamo doveli, ostavili da se brinem sam o sebi tri pune godine. Oni su uzeli što ih je zanimalo i otišli. Od tada me nikad više nisu ni nazvali da pitaju kako sam. Imao sam samo 19 godina. To je bilo moje prvo odsustvo od kuće i razdvajanje od roditelja.

Dolaskom u FK Sarajevo je oživljena tvoja karijera. Šta ti kao igraču znači bordo dres?

Istina je da sam se preporodio nakon dolaska u Sarajevo. Zaista, velika mi je čast nositi bordo dres.

Ko je nazaslužniji za tvoj povratak na teren i sve bolju formu?

Moj otac mi je mnogo pomogao i mogu reći da je on ujedno i najzaslužniji što ponovo igram. Forma jeste sve bolja, a zahvalnost dugujem Sarajevu.

Za kratko vrijeme si postao miljenik navijača Sarajeva. Koliko ti to znači?

Da nema njihove podrške, možda ne bih ni igrao ovako kako igram. Zahvalan sam im zbog toga. Podrška sa tribina mi je veoma bitna. Definitivno imamo najbolje navijače.

Sjajne igre u Evropskoj ligi su dovele do velike euforije u cijeloj državi. Koji su razlozi neočekivane eliminacije od Zete i kako se osjećaš zbog toga?

Ispadanje iz Evropske lige je predstavljalo jak udarac za sve nas. Ne mogu još da vjerujem da smo ispali od ekipe kao što je Zeta. Smatram da su oni u rangu Gradine ili Radnika iz Bjeljine u našoj ligi, ali ipak, mi smo krivi što se to dogodilo. Velika, velika je šteta sto nismo prošli dalje. Mnogi misle da je slučajnost da smo prošli Levski, ali mi znamo kako smo odigrali te dvije utakmice, koliko smo znoja prolili. Na kraju smo ispali od Zete, sve to prosuli, ali, život ide dalje. Brzo smo zaboravili poraz i okrenuli se našoj ligi u kojoj smo dobro startovali.

Sarajevo drži prvu poziciju na tebeli i u osmini je finala Kupa BiH. Može li Bordo ekipa do trijumfa, ako ne u oba, onda u jednom od takmičenja?

Mi namjeravamo ostati prvi do kraja sezone, osvojiti i titulu i Kup BiH. Mislim da je pravo vrijeme za trofeje. To nedostaje Sarajevu već nekoliko godina. Trofeje želimo proslaviti s našim navijačima.

Ko je najopasniji protivnik Sarajeva u borbi za titulu?

Mi smo sami sebi najveći protivnici, sve je do nas, kako budemo igrali, tako ćemo i završiti na kraju. Želimo nastaviti pobjeđivati i dobro igrati i ništa drugo osim titule nas ne zanima.

Jesi li zadovoljan svojom formom i fizičkom spremom? Ima li mjesta za poboljšanja?

Puno sam spremniji nego što sam bio posljednjih mjeseci. Više se krećem i trčim, a formom nisam baš zadovoljan s obzirom na to da znam koliko još mogu. No, ništa strašno, bitno je da pobjeđujemo. Imaš li ponuda nekih drugih klubova, razmišljaš li o odlasku?

Ponuda ima dosta, ali još uvijek ne razmišljam o odlasku. Skoncentrisan sam isključivo na Sarajevo.

Kako komentarišeš navijačke incidente u BHT Premijer ligi?

Nemam neki komentar, sramotno je šta pojedinci rade.

Nadaš li se pozivu selektora Safeta Sušića i prilici da zaigraš za Zmajeve?

Naravno, bila bi mi čast igrati za Zmajeve i prestavljati našu državu. To je san svakog igrača.

Još uvijek si mlad igrač i karijera je pred tobom. Kada bi mogao birati, u kojoj ligi bi volio zaigrati?

Volio bih se nekad vratiti u Bundesligu.