Opravdao velika očekivanja
0

Emir Hadžić: Napravio sam pravi potez dolaskom u Sarajevo

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Emir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Emir Hadžić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Emir Hadžić je bh. nogometaš koji trenutno nastupa za FK Sarajevo. Nogometno iskustvo je stekao u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj, a nosio je i dres reprezentacije BiH. U Bordo ekipu je stigao kao veliko pojačanje i svojim igrama i golovima opravdao velika očekivanja te za kratko vrijeme postao ljubimac publike sa Koševa. S njim smo razgovarali o njegovim počecima, iskustvima izvan BiH, reprezentaciji i njegovom aktuelnom klubu.

Karijeru si počeo u Rudaru iz Kaknja, a kao profesionalac si se afirmisao u dresu Željezničara. Kakve uspomene nosiš iz svog matičnog kluba i perioda provedenog na Grbavici?

Rudar je moj prvi klub i da njega nije bilo, ne bi bilo ni moje karijere. U dresu Rudara sam sa 16 godina debitovao u Premijer ligi BiH, a to nije mala stvar. Nakon ispadanja u drugu ligu, prešao sam u Željezničar, gdje sam proveo lijepe četiri godine i dobro igrao. Ipak, za sve što sam postigao, zahvalan sam svom Rudaru.

Odlične igre u plavom dresu su te odvele u Sloveniju gdje si igrao za Celje jednu sezonu. Zbog čega se nisi uspio zadržati u tom klubu?

Mogao sam ostati jer sam igrao standardno, ali nisam htio. Otišao sam ubrzo jer mi se nije svidjelo živjeti i graditi karijeru u Sloveniji. Jednostavno se nisam uklopio i odlučio sam da odem iz kluba.

Nakon Celja je uslijedio dolazak u zenički Čelik, gdje si ponovo pružio izvanrednu igru. U ovom klubu si igrao i u sezoni 2011/2012. Kakva iskustva nosiš sa Bilinog polja?

Bio je to lijep period kada sam nastupao za Čelik, jedno pozitivno iskustvo iz Zenice koje ću pamtiti po dobrom.

Dok si igrao za Čelik, dogodila se nesvakidašnja situacija. S teškom povredom stopala si odigrao šest utakmica i postigao čak četiri gola. O čemu je zapravo bilo riječ?

Povrijedio sam se i prema prvim snimcima povreda nije bila ozbiljna. Odigrao sam šest utakmica i postigao četiri gola. Međutim, shvatio sam da mi stopalo u gorem stanju nego ranije, pa smo uradili nove pretrage. Ustanovljeno je da sam zadobio lom metatarzalne kosti. No, sada je to iza mene. Loše stvari sam zaboravio.

Igrao si kratko za grčki Panatolikos, hrvatsku Istru i mađarski Budapest Honved. Šta je razlog tome što nisi uspjevao opstati u tim klubovima iako si dokazao svoj kvalitet?

U Grčkoj i Hrvatskoj sam bio vrlo kratko pa i nemam nekih uspomena, a u Honvedu zaista nisam imao sreće. Povrijedio sam se na početku prvenstva i to je glavni razlog mog odlaska iz ovog kluba. Ipak, tamo sam proveo pola godine i moram reći da se radi o zaista velikom i ozbiljnom klubu.

Od ljeta si igrač Sarajeva. Kako su te saigrači primili i sviđa li ti se život u Sarajevu?

Dobio sam poziv od Irfana Redžepagća i Dragana Jovića da dođem u Sarajevo. Odlučio sam da pokušam i moram da kažem da sam napravio pravi potez. Odlično su me primili igrači, stručni štab, navijači i svi ljudi u i oko kluba, na čemu se zahvaljujem. U Sarajevu mi je zaista prelijepo.

Opravdao si ulogu velikog pojačanja čak i u evropskim utakmicama. Jesi li zadovoljan brojem postignutih golova i svojom formom? Ima li mjesta za napredak?

Moram da kažem da imamo odličnu ekipu, siguran sam najjaču u ligi. Atmosfera je u svlačionici odlična jer su to sve sjajni momci. Dobro sam se uklopio u ekipu, kako na terenu, tako i van njega, tako da su moje igre sam plod dobre igre cijelog tima. Mislim da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i da ima još dosta prostora za napredak u našoj igri.

Sada već odlično poznaješ ekipu. Koji su dometi Sarajeva, kakve su vam ambicije ove sezone?

Cilj Sarajeva ove godine je titula državnog prvaka prije svega, ali i osvajanje kupa. Neće biti lako, ali sam siguran da imamo ekipu za ostvarenje tog cilja.

Nosio si dres ljutih sarajevskih rivala. Osjećaš li rivalitet i raduješ li se derbiju?

Igrao sam za oba kluba, to je velika stvar. Sada sam u Sarajevu i sretan sam što sam tu, jer je to naš najveći klub. Derbi je nešto posebno i kao i svi ostali igrači jedva čekam tu utakmicu.

Žališ li što nisi dobio priliku da se dokažeš u reprezentaciji BiH?

Za reprezentaciju sam igrao kod Ćire Blaževića i mogu da kažem da sam presretan zbog toga. To je bio možda i vrhunac moje karijere. Sada i ne očekujem poziv jer mislim da imamo najjači napad u Evropi na čelu sa Džekom i Ibiševićem, koji bi bili pojačanje i za Real Madrid.

Mogu li se Zmajevi plasirati na SP u Brazilu?

Mislim da svi moramo biti ponosni na naše reprezentativce i igre koje pružaju, a siguran sam da se uz malo sreće, koja nam je falila do sada u baražu, možemo plasirati na SP u Brazilu.