Nogomet
25

Evropska liga: Visok trijumf Dortmunda, Hajduk se oprostio od Evrope

Klix.ba
Širom Evrope večeras je igran veliki broj utakmica Play offa Evropske lige, a na nekoliko mečeva nastupili su i bh. internacionalci.

Posebno uspješni bili su reprezentativci Ermin Zec, te golmani Jasmin Burić i Ibrahim Šehić. Manje sreće bio je Tino Sven Sušić koji se sa Hajdukom oprostio od Evrope.

Splićani su i večeras kao i prije sedam dana od Libereca poraženi minimalnim rezultatom. Jedini pogodak na utakmici postigao je Sural u 23. minuti. Tino Sven Sušić na terenu je proveo svih 90 minuta.

Veliko iznenađenje priredila je Gabala eliminisavši Panathinaikos. Nakon prošlosedmičnih 0:0, večerašnji meč igran u Atini okončan je rezultatom 2:2. Dvostruki strijelac za Gabalu bio je Dodo. Strijelci za domaće bili Berg i Nano. Ermin Zec je u timu Gabale odigrao 86 minuta.

Minimalnim rezultatom Lech je kao gost porazio Videoton, te tako sa ukupnih 5:0 prošao u grupnu fazu Evropske lige. Svih 90 minuta na golu Lecha stajao je Jasmin Burić.

Nakon prošlosedmičnih 5:0 koje je PAOK ostvario u duelu sa Brondbyjem, večerašnji revanš bio je tek puka formalnost. Meč je okončan rezultatom 1:1, a pogađali su Rashani i Costa. U timu Brondbyja nije bilo Darija Dumića, baš kao ni Gojka Cimirota na drugoj strani.

Od daljeg takmičenja se oprostila i Žilina koja je večeras poražena od Athletic Bilbaoa rezultatom 1:0. Trijumf je domaćem timu donio Elsutondo u 24. minuti. U timu Žiline večeras nije bilo Bojana Letića.

Veliko iznenađenje priredio je i danski Mydtjylland eliminisavši engleski Southampton. Nakon prošlosedmičnih 1:1, Danci su večeras na svom stadionu pobijedili rezultatom 1:0 uz pogodak Duncana. Martin Pušić je meč odgledao sa klupe za rezervne igrače.

Borussia Dortmund s visokih 7:2 porazila je Odd Grenland i tako prošla u gruonu fazu. Pobjedu Milionerima donijeli su Reus s tri, Kagawa sa dva pogotka, te Mkhitaryan i Gundogan. Strijelci za gostujući tim bili su Halvorsen i Berg.

Viktorija Plzen nije imala problema sa Vojvodinom. Nakon 3:0 u Plzenu, Viktorija je u Novom Sadu trijumfovala rezultatom 2:0. Strijelci su bili Duris i Đurić koji je pogodio vlastitu mrežu. U posljednjih deset minuta u timu Plzena igrao je i Aidin Mahmutović.

Na golu Qarabaga cijelim tokom meča protiv Young Boysa stajao je Ibrahim Šehić. Domaći tim je trijumfovao rezultatom 3:0 i tako sa ukupnih 4:0 prošao dalje. U gostujućem timu ovog puta nije bilo Harisa Tabakovića.

Evropska liga, Play off (u zagradi su rezultati prvih mečeva):

Almaty – Bordeaux 2:1 (0:1)

Jablonec – Ajax 0:0 (0:1) Rubin Kazan – Rabotnički 1:0 (1:1) Qarabag – Young Boys 3:0 (1:0) HJK Helsinki – Krasnodar 0:0 (1:5) Videoton – Lech 0:1 (0:4) St. Etienne – Milsami 1:0 (1:1) Thun – Sparta Prag 3:3 (1:3) AZ Alkmaar – Astra 2:0 (2:3) Brondby – PAOK 1:1 (0:5) Fenerbahce – Atromitos 3:0 (1:0) Hajduk – Liberec 0:1 (0:1)

Panathinaikos – Gabala 2:2 (0:0) Rosenborg – Steaua 0:1 (3:0) Borussia Dortmund – Odd Grenland 7:2 (4:3) St. Liege – Molde 3:1 (1:2) Vojvodina – Plzen 0:2 (0:3) Athletic Bilbao – Žilina 1:0 (2:3) Midtjylland – Southampton 1:0 (1:1)