Nogomet
9

Evropska liga: Debakli Rome i Evertona, Fiorentina i Dynamo Kiev u četvrtfinalu

Piše: D. B.
Roma - Fiorentina (Foto: EPA)
Večeras su u terminu od 19 sati odigrana dva uzvratna susreta osmine finala Evropske lige. Snage su odmjerili Roma i Fiorentina te Dynamo Kiev i Everton. Fiorentina je nanijela težak poraz Romi rezultatom 3:0, kao i Dynamo Kiev ekipi Evertona rezultatom 5:2. U četvrtfinale Evropske lige prošli su Fiorentina i Dynamo Kiev.

Roma - Fiorentina (1:1) 0:3

Fiorentina je odlično otvorila uzvratni susret protiv Rome na Olimpicu. Zbog prekršaja Josea Holebasa je dosuđen penal za goste, a u gol ga je u 9. minuti pretvorio Gonzalo Rodriguez i doveo Fiorentinu u vodstvo.

U 17. minuti je Vassilios Torosidis na drugoj strani glavom uputio udarac sa 11 metara, ali je lopta završila pored gola gostujućeg tima.

Samo minut kasnije se ponovo zatresla mreža Rome. Ovog puta je strijelac bio Marcos Alonso nakon greške odbrane Vučice.

Novi šok za nogometaše i navijače Rome uslijedio je u 23. minuti utakmice kada je Kose Basanta postigao pogodak glavom i vodstvo Fiorentine povisio na 3:0.

Roma se probudila u 28. minuti kada je šutirao Ljajić, čiji je udarac odbranio golman Fiorentine Neto.

Igrala se 39. minuta utakmice kada je bh. reprezentativac i član Rome Miralem Pjanić pokušao glavom savladati Neta, no, promjene rezultata nije bilo.

Rezultatom 3:0 u korist Fiorentine završeno je prvo poluvrijeme.

Početak drugog poluvremena nije donio ništa dobro Romi. Salah je s lakoćom prošao kroz odbranu Vučice i šutirao, ali je pogodio prečku.

U 55. minuti je Fiorentina zaprijetila preko Khoume Babacara, a golman Lukasz Skorupski je dobrom intervencijom sačuvao svoju mrežu. Tri minute kasnije je pokušao Khouma Babacar, ali bez uspjeha.

Salah je ponovo veoma blizu pogotka bio u 78. minuti, no, pogodio je stativu gola Rome.

Roma je od 88. minute igrala bez isključenog Adema Ljajića.

Utakmica je završena zasluženom pobjedom Fiorentine rezultatom 3:0, koja je prošla u četvrtfinale Evropske lige.

Bh. reprezentativac Miralem Pjanić je odigrao cijelu utakmicu za Romu.

Dynamo Kiev - Everton (1:2) 5:2

Nogometaši kijevskog Dynama su odlučno otvorili utakmicu kako bi što prije nadoknadili zaostatak iz prvog meča protiv Evertona. Andriy Yarmolenko je nakon solo akcije u 21. minuti postigao vodeći pogodak za Dynamo.

Everton je uzvratio u 25. minuti preko Rossa Barkleyja, koji je šutirao i pogodio stativu.

Yarmolenko se našao u novoj prilici minut kasnije, no, ovog puta je njegov udarac odbranio golman Evertona Tim Howard.

Igrala se 29. minuta kada je izjednačenje Evertonu donio Romelu Lukaku.

Ipak, domaći su uskoro ponovo došli u vodstvo. U 35. minuti je Łukasz Teodorczyk pogodio za 2:1 u korist Dynama protiv Evertona.

Treći gol za ukrajinski tim postigao je Miguel Veloso u 37. minuti.

Dynamo Kiev je nakon prvih 45 minute večerašnje utakmice vodio rezultatom 3:1 protiv Evertona.

Kijevski Dynamo je nastavio s dobrom igrom i u drugom poluvremenu, što je rezultiralo četvrtim pogotkom koji je postigao Oleg Gusev u 56. minuti utakmice.

Drugi pogodak Evertona spriječio je golman Dynama Oleksandr Sovkovskyj u 59. minuti nakon udarca koji je uputio Christian Atsu.

U 61. minuti snažan udarac Rossa Barkleyja s ruba šesnaesterca završio je nekoliko centimetara iznad prečke gola kijevskog Dynama.

Deset minuta kasnije je Howard odbranio opasan šut Łukasza Teodorczyka.

U 80. minuti je Andriy Yarmolenko pogodio prečku gola Evertona, a potom je tri minute kasnije na drugoj strani Leighton Baines izveo korner i pronašao Phila Jagielku, koji je postigao gol glavom za 5:2. Bio je to konačan rezultat ove utakmice.

Dynamo Kiev je prošao u četvrtfinale Evropske lige.

Bh. reprezentativac i član Evertona Muhamed Bešić igrao je od 78. minute i u 95. je dobio žuti karton.