Nogomet
9

Evropska liga: Roma priredila još jedno razočarenje navijačima na Olimpicu, Everton ubjedljiv

Piše: A. D.
(Foto: EPA)
Odličan posao u prvim mečevima šesnaestine finala Evropske lige napravili su Napoli, Wolfsburg, Everton, Zenit i Dnipro, dok je Roma svojim navijačima priredila još jedno razočarenje.

Značajnu prednost na gostovanju kod danskog Aalborga napravio je tim Club Bruggea pobijedivši rezultatom 3:1. Strijelci za belgijski klub bili su Oulare, izraelski reprezentativac Rafaelov, te Petersen koji je pogodio sopstvenu mrežu. Jedini gol za domaće postigao je Helenius iz penala.

U razmaku od svega četiri minute ukrajinski Dnipro postigao je dva pogotka u duelu sa grčkim prvakom Olympiakosom i tako ostvario značajnu prednost pred uzvrat u Pireju. Kankava i Rotan bili su strijelci u trijumfu ukrajinskog kluba.

Torino nije uspio kao domaćin poraziti Athletic Bilbao, a meč je završen rezultatom 2:2. Poveli su gosti golom Williamsa, potom je preokret domaćina sa dva pogotka kreirao Lopez, da bi konačnih 2:2 postavio Gurpegi petnaest minuta pred kraj.

Everton je jednom nogom u osmini finala nakon večerašnje ubjedljive pobjede nad Young Boysom u Bernu rezultatom 4:1. Domaćin je poveo golom Hoaraua, nakon čega su Coleman i Lukaku koji je postigao hat trick kreirali preokret za konačnih 4:1. Gosti su kraj utakmice dočekali sa deset igrača pošto je Stones zaradio crveni karton u 63. minuti. Minut kasnije Hoarau je promašio jedanaestrac za Young Boys. Muhamed Bešić večerašnji meč odgledao je sa klupe za rezervne igrače.

Ulogu favorita na domaćem terenu opravdao je Wolfsburg porazivši Sporting Lisabon rezultatom 2:0. Strijelac za Vukove u dva navrata bio je Bast Dost.

Odličan rezultat pred uzvrat u Napulju ostvario je i Napoli na gostovanju kod turskog Trabzonspora. Bilo je 0:4, a strijelci Henrique, Higuain, Gabbiadini i Zapata.

Jedan od najzanimljivijih mečeva odigrali su PSV i Zenit. Meč holandskog i ruskog lidera u Eindhovenu okončan je trijumfom gostiju rezultatom 1:0. Jedini gol na utakmici postigao je Brazilac Hulk.

Roma je još jednom razočarala svoje navijače. Povoljnih 1:1 na Olimpicu izborio je Feyenoord. Poveli su domaći golom Gervinha, a konačan rezultat postavio je Kazim Richards. Miralem Pjanić odigrao je svih 90 minuta u timu Rome.

Rezultati:

Aalborg – Club Brugge 1:3 Roma – Feyenoord 1:1 Dnipro – Olympiakos 2:0 PSV – Zenit 0:1 Torino – Athletic Bilbao 2:2

Trabzonspor – Napoli 0:4 Wolfsburg – Sporting Lisabon 2:0 Young Boys - Everton 1:4