Nogomet
3

Evropska liga: Trijumf Evertona bez Muhameda Bešića, remi Fiorentine i Rome

Klix.ba
(Foto: EPA)
Na dva od preostala četiri meča osmine finala Evropske lige trijumfovali su domaći timovi, zabilježen je jedan remi, uz samo jedan trijumf gostiju koji je ostvario tim Seville na El Madrigalu.

Susret Evertona i Dinama iz Kijeva igran na Goodison parku pripao je domaćem timu rezultatom 2:1. U 14. minuti utakmice gosti su poveli pogotkom Guseva nakon centaršuta Yarmolenka iz kornera sa desne strane. Šest minuta prije odmora stvari na početak vratio je Romelu Lukaku. Drugim pogotkom postignutim iz penala u 82. minuti Lukaku je donio trijumf domaćinu. Muhamed Bešić nije ulazio u igru na večerašnjoj utakmici.

Italijanski duel između Fiorentine i Rome okončan je neriješenim rezultatom 1:1. Fiorentina je povela u 17. minuti golom Iličića, a izjednačenje Romi donio je Seydou Keita u 77. minuti. U 60. minuti gosti su imali veliku priliku da izjednače rezultat, ali je Adem Ljajić promašio penal. U timu Rome od 22. minute igrao je Miralem Pjanić.

Veliku prednost pred revanš ostvario je Napoli pobjedom nad Dinamom iz Kijeva na domaćem terenu rezultatom 3:1. U dugoj minuti utakmice gosti dolaze u vodstvo golom Kevina Kuranyja nakon centaršuta Valbuene sa desne strane. U 25. minuti lijep pogodak za izjednačenje postigao je Gonzalo Higuain. Šest minuta kasnije Higuain je izborio jedanaesterac koji je potom sam izveo pogodivši za vodstvo Napolitanaca. U 55. minuti argentinski reprezentativac kompletirao je hat – trick pogodivši za konačnih 3:1.

Jedini uspješan gost večeras bio je tim Seville koji je rezultatom 3:1 porazio Villarreal na El Madrigal stadionu . Prvi napad gostiju urodio je plodom, a vodeći pogodak postigao je Vitolo. U 26. minuti Mbia je pogodio za 2:0 i rezultat prvog poluvremena. Vietto je u 48. minuti vratio nadu domaćima, koju je dvije minute kasnije pokopao Gameiro golom za 1:3.

Osmina finala Evropske lige:

Everton - Dinamo Kiev 2:1 Fiorentina - Roma 1:1

Napoli - Dinamo Moskva 3:1 Villarreal - Sevilla 1:3