Nogomet
24

Etički komitet FIFA-e: Pokrenuta istraga i protiv Beckenbauera

Klix.ba
Franz Beckenbauer (Foto: EPA)
Franz Beckenbauer (Foto: EPA)
Nakon što je njemački Spiegel ranije objavio priču u kojoj se navodi da je Njemačka kupila domaćinstvo Mundijala 2006. godine Etički komitet FIFA-e pokrenuo je istragu protiv Franza Beckenbauera.

Prema informacijama do kojih su došli novinari Spiegela, sami vrh njemačkog Odbora za kandidaturu za SP 2006. znao je za malverzacije. Među onima koji su bili upoznati sa situacijim bio je i Beckenbauer.

Spiegel je naveo da je u sve to umiješan i tadašnji izvršni direktor Adidasa Robert Louis-Dreyfus, koji je "namakao" 10,3 miliona švicarskih franaka, odnosno 13 miliona eura.

Legenda Franz Beckenbauer, koji je bio predsjednik Organizacionog komiteta za SP 2006. godine, i Wolfgang Niersbach, trenutni predsjednik Fudbalskog saveza Njemačke (DFB), znali su za crni fond pomoću kojeg su se podmitili čelnici FIFA-e, navodi Spiegel.

Nedavno je Etički komitet suspendovao Seppa Blattera i Michela Platinija, a kazne se smiješe i legendarnom Franzu Beckenbaueru. Njih trojica samo su pojedinci u nizu korumpiranih koji se nastavlja domino-efektom.