Nogomet
2

Veliki skandal na pomolu: Njemačka kupila organizaciju Svjetskog prvenstva 2006. godine?

Klix.ba
Predsjednik DFB-a Wolfgang Niersbach i legendarni Franz Beckenbauer su bez komentara (Foto: EPA)
Predsjednik DFB-a Wolfgang Niersbach i legendarni Franz Beckenbauer su bez komentara (Foto: EPA)
Njemačka je najvjerovatnije kupila organizaciju Svjetskog prvenstva 2006. godine, tvrdi jedan od najčitanijih njemačkih portala spiegel.de.

Prema informacijama do kojih su došli novinari Spiegela, sami vrh njemačkog Odbora za kandidaturu za SP 2006. je znao za to, uključujući i legendu Franza Beckenbauera.

Ukoliko se ove informacije ispostave tačnim, to će predstavljati najveu krizu njemačkog fudbala još od skandala sa podmićivanjem u Bundesligi sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Spiegel navodi da je u sve to umiješan i tadašnji izvršni direktor Adidasa Robert Louis-Dreyfus, koji je "namakao" 10,3 miliona švicarskih franaka, odnosno 13 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Legenda Franz Beckenbauer, koji je bio predsjednik Organizacionog komiteta za SP 2006., i Wolfgang Niersbach, trenutni predsjednik Fudbalskog saveza Njemačke (DFB), znali su za crni fond pomoću kojeg su se podmitili čelnici FIFA-e, navodi Spiegel.

Louis-Dreyfus je samovoljno posudio Adidasov novac neposredno pred odluku o domaćinu SP 2006. koja je donesena 6. jula 2000. godine, a taj novac nikada nije uknjižen ni u Savezu, ni u Organizacionom odboru.

Godinu i po prije Svjetskog prvenstva Louis-Dreyfus je zatražio vraćanje posuđenog novca, koji je tada iznosio 6,7 miliona eura. Beckenbauer i Niersbach su dugo pokušavali naći način kako vratiti novac i došli su na ideju da im FIFA pomogne u tome.

Naime, njemački Savez je uplatio 6,7 miliona eura u banci u Ženevi na račun FIFA-e za ceremoniju otvaranja SP-a, a nedugo zatim je ceremonija otkazana.

Naravno, novac nije vraćen DFB-u, već je uplaćen na privatni račun Louis-Dreyfusa u Cirihu, saznaje Spiegel.

Nijemci su navodno potkupili četvoricu azijskih delegata Izvršnog komiteta FIFA-e, čijim je glasovima Njemačka dobila domaćinstvo Mundijala ispred Južnoafričke Republike omjerom 12:11.

Beckenbauer i Niersbach nisu željeli dati komentar Spiegelu, ali je iz kancelarije DFB-a saopćeno da je Organizacioni odbor Svjetskog prvenstva 2006. uplatio FIFA-i 6,7 miliona eura, ali da to nema veze sa dodjelom Svjetskog prvenstva Njemačkoj.

Od četvorice azijskih delegata Izvršnog odbora FIFA-e, trojica su živa. Dvojica nisu željela dati komentar, a treći, Južnokorejanac Chung Moon Joon je rekao da pitanje o mitu "ne zaslužuje odgovor".

Louis-Dreyfus je preminuo 2009. godine.