Nogomet
1k

Emir Spahić je novi član Bayera iz Leverkusena

Piše: J. H.
Emir Spahić
Emir Spahić
Kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić novi je član njemačkog prvoligaša Bayera iz Leverkusena.

Ovu informaciju potvrdila je i Sevilla, sada već bivši Spahin klub. On će u ovom klubu provesti naredne dvije godine, do juna 2015. godine. Prethodnu polusezonu proveo je u ruskom Anzhiju kao posuđeni igrač andaluzijske ekipe.

Spahić je u Sevillu stigao 2011. i narednu godinu i pol bio je među najboljim stoperima Primere. U andaluzijskoj ekipi odigrao je 50 utakmica i postigao jedan gol.

Prethodno, kapiten Zmajeva branio je boje francuskog Montpelliera, Lokomotive i Torpeda iz Moskve, Shinnika, Zagreba, dubrovačkog GOŠK-a i zeničkog Čelika.

Spahić će se tako pridružiti maloj koloniji bh. nogometaša u Bundesligi gdje već uspješno igraju Sejad Salihović (Hoffeinheim), Mensur Mujdža (Freiburg), Vedad Ibišević (Stuttgart), potencijalni reprezentativci Sead Kolašinac (Schalke 04) i Ermin Bičakčić (Eintracht Braunschweig).

Bayer je sezonu završio na trećoj poziciji te ćemo najvjerovatnije Spahića u predstojećoj sezoni gledati u Ligi prvaka.

U ovom klubu već je nastupao jedan kapiten bh. nogometne reprezentacije, Sergej barbarez, koji je za Apotekare ubilježio 61 nastup u dvije sezone i postigao 11 golova. Također, boje nekadašnjeg prvaka Njemačke branio je još jedan bh. internacionalac, Sarajlija Anel Džaka.

"Sa Emirom Spahićem dobili smo vrhunskog stopera sa velikim internacionalnim iskustvom. Za nas je on idealno rješenje na stoperskoj poziciji. Sa Philippom Wollscheidom, Omerom Toprakom i Emirom Spahićem, mislim da imamo odličnu zadnju liniju", kazao je izvršni direktor Apotekara Wolfgang Holzhäuser.

I sportski direktor Bayera Rudi Voeller također je izrazio svoje zadovoljstvo transferom Spahića.

"Emir je jak u duelu, taktički odličan stoper koji zna šutirati glavom. On će nam pomoći da ostvarimo naše ciljeve u Bundesligi, Kupu i Ligi prvaka", kazao je legendarni njemački nogometaš Voeller.

Za Bayer, Spahić je već sedmo pojačanje u ovom prelaznom roku. Na BayArenu već su stigli Giulio Donati (US Grosseto), Heung-Min Son (HSV), Andres Palop (FC Sevilla), Paul Voß (Schwarz-Weiß Essen), Kostantinos Stafylidis (PAOK Saloniki) i Robbie Kruse (Fortuna Düsseldorf).