Danas Skupština
21

Elvedin Begić favorit za predsjednika NS BiH

Piše: Edin Isanović
Elvedin Begić je favorit (Foto: Klix.ba)
Elvedin Begić je favorit (Foto: Klix.ba)
U Sarajevu će se danas održati Izborna sjednica Skupštine Nogometnog saveza BiH. Delegati, njih 60, od kojih je 40 iz Federacije BiH i 20 iz Republike Srpske, izabrat će u Holiday Innu Izvršini odbor, a potom i predsjednika te njegova dva zamjenika. Da bi neko zvanično bio imenovan na funkciju treba imati većinu glasova. Preciznije, pedeset posto plus jedan, od ukupnog broja prisutnih delegata.

Kao najozbiljniji kandidati za novog predsjednika Saveza spominju se dvije osobe. Elvedin Begić, potpredsjednik Komiteta za normalizaciju i Josip Bevanda, direktor NK Široki Brijeg.

Bolji poznavaoci prilika tvrde da je Begić u prednosti nad Bevandom i, kako sada stoje stvari, on je najbliži predsjedničkoj poziciji.

Ipak, i čelnik tima sa Pecare ima svoje adute i vjeruje kako može dobiti dovoljan broj glasova za ovu prestižnu funkciju.

Javna je tajna da Begić ima podršku FIFA-e i UEFA-e, a u prilog mu ide i činjenica da je Komitet u proteklom periodu uradio dosta pozitivnih stvari u bh. nogometu.

U Izvršni odbor NSBiH ulazi 15 članova, 10 iz Federacije BiH i 5 iz Republike Srpske. Prema Statutu, predsjednik Nogometnog saveza Federacije BiH Mato Jozić direktno ulazi u IO. Predsjednik FS RS Mile Kovačević direktno je izabran za člana IO.

Treba istaći da će biti formiran i Odbor za posredovanje i savjetovanje, a na njegovom čelu bit će Ivica Osim.