Izborna sjednica Skupštine NS BiH
76

UŽIVO / Begić dobio 36, Bevanda 23 glasa, ide se u drugi krug glasanja

Piše: J. Hadžiahmetović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Portal Klix.ba vam donosi tekstualni prenos Izborne sjednice Skupštine Nogometnog saveza BiH koja će izabrati Izvršni odbor krovne kuće bh. nogometa, a nakon toga predsjednika Saveza te njegova dva zamjenika.

17:53 sati - Nakon prvog kruga glasanja nijedan kandidat nije dobio potreban broj glasova od 45. Elvedin Begić imao je 36 dok je Josip Bevanda dobio 23 glasa. Ide se u drugi krug glasanja gdje će se odlučivati prostom većinom.

17:53 sati - Elvedin Begić i Josip Bevanda zvanično su kandidati za novog predsjednika NS BiH. Ostalih 13 članova Izvršnog odbora odustali su od kandidature za mjesto čelnog čovjeka Nogometnog saveza BiH. U toku je glasanje delegata Skupštine.

17:53 sati - Nekolicina delegata Skupštine Nogometnog saveza BiH odlučila je napustiti sjednicu.

17:45 sati - U konsultacije oko Poslovnika o radu i Člana 28. uključili su se i pravnici UEFA-e i FIFA-e. Uvojen je prijedlog Kovačevića da kandidat za predsjednika Saveza može biti i kandidat za potpredsjednika ukoliko ne bude izabran na čelno mjesto u NS BiH.

17:31 sati - "Pauza" od deset minuta za konsultacije traje već pola sata.

16:56 sati - Kovačević je predložio da kandidat za predsjednika Saveza može biti i kandidat za potpredsjednika ukoliko ne bude izabran na čelno mjesto u NS BiH. Upravo oko ovog pitanja trenutno traju konsultacije, odnosno savjetovanje sa pravnicima o tumačenju Poslovnika o radu Skupštine NS BiH. 16:48 sati - Pojedini delegati napustili su sjednicu Skupštine Nogometnog saveza BiH.

16:46 sati - Mile Kovačević, predsjednik NS RS-a, pozvao je delegate da se nastavi sa radom u istom tonu kao i do sada, bez ikakvih problema. Kovačević je kazao kako je on odustao od kandidature za bilokoju poziciju.

16:38 sati - U ovim trenucima traju konsultacije o imenima za predsjednika i dva potpredsjednika Saveza. Favoriti za čelnog čovjeka bh. nogometa su Elvedin Begić i Josip Bevanda iako je moguće, sudeći prema dobijenim glasovima za Izvršni odbor, da se još neki članovi uključe u borbu za ovo mjesto.

16:28 sati - Jedan od ovih 15 članova Izvršnog odbora bit će novi predsjednik Nogometnog saveza BiH.

16:15 sati - Novi članovi Izvršnog odbora NS BiH su Mile Kovačević (predsjednik NS RS-a), Mato Jozić (predsjednik NS FBiH), Senad Islam, Ivan Perić, Ivan Beus, Elvedin Begić, Amer Halep, Nurdin Peštalić, Ibrahim Adilagić, Josip Bevanda, Muhamed Begagić, Milorad Sofrenić, Zlatko Spasojević, Darko Ljubojević i Dragan Kulina.

15:45 sati - Prebrojavanje glasova trajalo je malo duže od predviđenog. Očekujemo da Izborna komisija NS BiH objavi rezultate glasanja.

15:03 sati - Glasanje za 13 članova Izvršnog odbora je završeno. Preborajavanje glasova 60 delegata trajat će dvadesetak minuta.

14:39 sati - Glasanje za 13 članova Izvršnog odbora još uvijek traje. Po dvojica delegata Skupštine Nogometnog saveza BiH istovremeno glasaju.

13:59 sati - U toku je glasanje. Delegati će dobiti listiće na kojima se nalazi 26 + dva zamjenska imena za 13 članova.

13:59 sati - Za preostalih 13 članova konkurira 26 kandidata iz entitetskih saveza, a članovi IO postat će oni kandidati koji dobiju više glasova, odnosno odluka će se donositi prostom većinom. Kandidati za predsjednika Saveza bit će poznati kada se izaberu svi članovi Izvršnog odbora.

13:58 sati - Imena dvaju članova IO su već poznata, a to su po automatizmu predsjednici nogometnih saveza RS-a i FBiH, Mile Kovačević i Mato Jozić.

13:56 sati - Uskoro bi trebao početi izbor za članove Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH.

13:51 sati - Po prijedlogu Kneževića, četiri člana birala bi Skupština NS BiH dok bi dva člana birali entitetski savezi. Svi delegati glasali su pozitivno po ovom prijedlogu.

13:49 sati - Zlatko Knežević, delegat iz Bosanskog Novog, javio se za riječ i predložio na koji način birati šest članova Odbora za posredovanje NS BiH.

13:46 sati - Delegat iz Brčko Distrikta Izet Banda kaže kako je prijedlog da Odbora za posredovanje ima šest članova odličan i da će ga u ime delegata iz Tuzlanskog kantona podržati.

13:41 sati - Počela je i diskusija po prijedlogu Eve Pasquier.

13:36 sati - Eva Pasquier kaže kako su FIFA i UEFA imenovali Komitet za normalizaciju zbog svih problema koji su se dešavali u Nogometnom savezu BiH. "Zahvaljujem se Komitetu za sve napore koji su uložili. FIFA i UEFA se nadaju da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i u budućnosti. Ne želimo da se u kratkom vremenu vratimo ponovo ovdje zbog novih problema. Zbog toga smo došli na ideju formiranja Odbora za posredovanje koji će biti veza između FIFA-e i UEFA-e i Nogometnog saveza BiH. To je veoma važan organ u kojem bi trebalo biti tri do pet članova. Ono što bismo željeli jeste da se on sastoji od šest članova. Nadamo se da ćete podržati ovaj prijedlog".

13:29 sati - Prisutno je svih 60 delegata Skupštine NS BiH, 40 iz FBiH i 20 iz RS-a.

13:24 sati - Zdravko Šavija, delegat iz Mokrog, na početku sjednice kazao je kako materijali za današnju sjednicu nisu napisani na ćirilici i zatražio da se pronađu krivci za to.

13:20 sati - Theoridis je kazao kako BiH nikada nije nedostajao nogometni talent. "To se pokazalo na igrama vaše nogometne reprezentacije. Uspjeli ste da mnogo toga prevaziđete. Iako smo u istoj grupi za SP 2014., želim vam sve najbolje".

13:18 sati - Grk Theodore Theoridis, direktor Nacionalnih asocijacija UEFA-e, kaže kako je Nogometni savez BiH imao velike probleme u prošlosti. "Upućujem vam pozdrave Michela Platinija, predsjednika UEFA-e. Koristim priliku da se zahvalim Komitetu za normalizaciju čiji rad u proteklih godinu i pol doprinio renomeu i progresu Nogometnog saveza BiH. Nadam se da će NS BiH ovim putem ići i dalje".

13:13 sati - Na otvaranju sjednice govori predsjednik OK BiH Izet Rađo koji je kazao kako su u Rimu, na posljednjem sastanku Evropskog olimpijskog komiteta, stigle pohvale na račun Nogometnog saveza naše zemlje.

13:10 sati - Na sjednici su prisutni predstavnici FIFA-e i UEFA-e, Eva Pasquier i Theodore Theoridis.

13:08 sati - Prvi put će umjesto tročlanog predsjedništva biti izabran jedan predsjednik na mandat od četiri godine, kako je predviđeno novim Statutom NS BiH.

13:06 sati - Svakog trenutka trebala bi početi sjednica na kojoj će delegati Skupštine Nogometnog saveza BiH izabrati Izvršni odbor koji će kasnije imenovati predsjednika i dva potpredsjednika Saveza.