Kraj rada Komiteta za normalizaciju
0

Nogometni savez BiH danas dobija novog predsjednika

Piše: Fuad Krvavac
Izborna skupština Nogometnog saveza BiH, na kojoj će biti izabran novi Izvršni odbor, a potom i predsjednik i potpredsjednici, održat će se u četvrtak, 13. decembra, u Hotelu Holiday inn u 13 sati.

Prvi put će umjesto tročlanog predsjedništva biti izabran jedan predsjednik na mandat od četiri godine, kako je predviđeno novim Statutom NS BiH. Nakon ove skupštine svoj rad bi trebao okončati i Odbor za normalizaciju sa Ivicom Osimom na čelu. Ovaj Odbor uspješno je vodio Savez od 1. juna 2011., nakon suspenzije koju su dva mjeseca ranije nametnule FIFA i UEFA zbog neusvajanja statuta usaglašenog s Statutom FIFA-e i UEFA-e.

U radu skupštine će učestvovati 60 delegata, 40 iz Federacije BiH i 20 iz RS-a. Skupštinski delegati prvo će izabrati članove Izvršnog odbora, od kojih će jedan postati predsjednik NS BiH. Entitetski savezi potvrdili su liste kandidata. Imena dvaju članova IO su već poznata, a to su po automatizmu predsjednici nogometnih saveza RS-a i FBiH, Mile Kovačević i Mato Jozić. Za preostalih 13 članova konkurira 26 kandidata iz entitetskih saveza, a članovi IO postat će oni kandidati koji dobiju više glasova, odnosno odluka će se donositi prostom većinom. Kandidati za predsjednika Saveza bit će poznati kada se izaberu svi članovi Izvršnog odbora.

Procedura za izbor predsjednika NS BiH je drugačija. Predsjednik NS BiH će postati onaj kandidat koji u prvom krugu glasanja dobije tročetvrtinsku većinu, odnosno 45 glasova od 60 mogućih. Ukoliko niko ne dobije dovoljan broj glasova uslijedit će drugi krug glasanja u kojem će se odlučivati prostom većinom.

Osim Mate Jozića, za preostalih devet mjesta u Izvršnom odboru iz NS FBiH konkurirali su: Elvedin Begić, Dino Selimović (NS Kantona Sarajevo), Muhamed Begagić, Muhamed Islamović (NS Zeničko-dobojskog kantona), Muhidin Raščić, Senad Islam (NS Bosansko-podrinjskog kantona), Nurdin Peštalić, Dževad Šećerbegović (NS Tuzlanskog kantona), Ibrahim Adilagić, Asim Selimović (NS Unsko-sanskog kantona), Ivan Beus, Mile Prusina (NS Hercegovačko-neretvanskog kantona), Ivan Perić, Stipe Duvnjak (NS Kantona 10), Amer Halep, Begzudin Bektaš (NS Srednjobosanskog kantona), Josip Bevanda i Predrag Čović (NS Zapadnohercegovačkog kantona).

Uz Mileta Kovačevića, za četiri mjesta iz RS konkurira osam kandidata, a to su: Milorad Sofrenić, Slobodan Đorđić (PNS Bijeljina), Nenad Šukurma, Zlatko Spasojević (PNS Doboj), Dragan Kulina (PNS I. Sarajevo), Andrija Lečić (PNS Trebinje), Stanko Vujković (PNS Prijedor) i Darko Ljubojević (PNS Banja Luka).

Na Skupštini će se glasati o osnivanju Odbora za posredovanje i savjetovanje, koji bi sačinjavali aktuelni članovi Odbora za normalizaciju. Skupština je na prošloj sjednici prihvatila osnivanje Odbora, s tim što će članovi ovog tijela biti imenovani nakon Izbora, kada će biti definirane njegove nadležnosti i broj članova.

Do sada je Savez vodio Odbor za normalizaciju koji su uspostavile FIFA i UEFA, a sačinjavanju ga Ivica Osim, predsjednik, Elvedin Begić i Darko Ljubojević, potpredsjednici, Ivica Beus, Dragan Kulina i Sead Kajtaz, članovi. Ambasadori BiH nogometa bili su Duško Bajević, Faruk Hadžibegić i Sergej Barbarez.

Za svoj rad Odbor je nedavno dobio priznanje od Michela Platinija, prvog čovjeka evropskog nogometa. Samo u ovoj godini Savez je uspio zaraditi čak 800.000 KM igrajući prijateljske utakmice s Brazilom, Republikom Irskom, Meksikom, Velsom i Alžirom. Savez se finansijski konsolidirao, nema više dugovanja i hipoteka, nastavljena je izgradnja nogometnog centra u Zenici. A, što je najvažnije, reprezentacija je odigrala najbolju jesen u kvalifikacijama, na dobrom je putu da izbori plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Pred novoizabranim Izvršnim odborom i predsjednikom je velika obaveza i upitno je da li će predloženi kandidati održati trenutno stanje ili ga pak poboljšati. Glasat će se za dosta novih delegata, među kojima je malo nekadašnjih nogometaša, jedino poznato ime je Fuad Muzurović, igrač šampionskog Sarajeva (1966/67.) i prvi selektor reprezentacije BiH. Zanimljivo je da ima delegata iz mjesta u kojima nema klubova, a gradovi u kojima nastupaju premijerligaši zastupljeni su sa samo 24 od 60 delegata, od toga Sarajevo, Banja Luka i Mostar imaju 11.

Delegati: NS Kantona Sarajevo: Nijaz Gracić, Fuad Muzurović, Ismet Ovčina i Mesud Peljto NS Zeničko-dobojskog kantona: Mirsad Čizmo, Senad Sarajlić, Sejdo Zukanović (Zenica) i Mirsad Jašarspahić (Kakanj) NS Posavskog kantona: Tomo Damjanović (Donja Mahala), Marko Matanović (Donji Svilaj), Šimo Leovac (Domaljevac) i Blaž Živković (Kostrč) NS Unsko-sanskog kantona: Husnija Beširević (Cazin), Džemaludin Čaušević (Bosanska Otoka), Aziz Hušidić (Podzvizd) i Ramo Mujkić (Brekovica)

NS Tuzlanskog kantona: Tarik Arapčić (Lukavac), Izet Banda (Brčko distrikt), Vedad Spahić (Tuzla) i Asim Peštalić (Vučkovci) NS Kantona 10: Ivan Jurčević, Ante Kutleša (Tomislavgrad), Branko Krišto i Ante Omazić (Livno) NS Srednjobosanskog kantona: Mladen Babić (Vitez), Naim Basara (Bugojno), Josip Puljić (Fojnica) i Midhat Sarajčić (Travnik) NS Bosansko-podrinjskog kantona: Dženan Bardak (Goražde), Suvad Bašić (Ustikolina), Nermin Muslić (Ilovača) i Amaro Pleh (Goražde) NS Zapadnohercegovačkoh kantona: Dobroslav Alilović (Ljubuški), Vladimir Glavaš (Drinovci), Dragan Soldo (Široki Brijeg) i Ivan Šarić (Rakitno) NS Hercegovačko-neretvanskog kantona: Lujo Ilić (Gabela), Mile Puljić, Mustafa Škoro i Sedin Tanović (Mostar) NS Područja Doboj: Miodrag Đurić (Modriča), Živko Erceg (Doboj) i Borislav Rajlić (Derventa), NS Područja Trebinje: Radislav Kundačina i Đorđe Vučinić (Trebinje) NS Područja Bijeljina: Radika Marić, Slaviša Vujić (Bijeljina), Mirko Milošević (Zvornik) i Milan Vičić (Ugljevik) NS Područja Prijedor: Zlatko Knežević (Bosanski Novi), Goran Mikanović i Jovan Nišević (Prijedor) NS Područja Banja Luka: Milorad Barašin, Draško Ilić, Mićo Milovanović i Dejan Travar (Banja Luka) NS Područja Bosanska Gradiška: Milenko Pavlović (Bosanska Gradiška) i Milovan Vranješ (Kruškovci)

NS Područja I. Sarajevo: Siniša Lasica (Pale) i Zdravko Šavija (Mokro).