Nogomet
183

Edin Višća: Ponosan što sam dio reprezentativne priče

Piše: Edin Isanović
Edin Višća na pripremama
Edin Višća na pripremama
Edin Višća igra sjajno za svoj klub Istanbul BB koji teži da se vrati u elitni rang turskog nogometa. Brzonogi bh. reprezentativac postigao je prije nekoliko dana dva gola za svoj tim u gostima, da bi i danas bio jedan od najboljih na terenu u domaćoj pobjedi protiv Fethiyespora od 1:0. Višća je u razgovoru za Klix.ba govorio o svojoj formi, ambicijama kluba, životu u Turskoj nezapamćenom slavlju nakon pobjede Zmajeva u Litvaniji.

U uvodi kaže kako je Istanbul BB na dobrom putu da se vrati u društvo najboljih.

“Klub ima velike ambicije, želimo ponovo igrati u eliti. Trenutno smo treći, a prve dvije ekipe direktno ulaze u veći rang. Za preostalo mjesto bore se timovi koji su plasirani između trećeg i šestog mjesta. Istakao bih da je pri kraju i izgradnja novog stadiona. Imao sam nekoliko ponuda za promjenu sredine na pauzi, ali sam bio vezan ugovorom za klub. Oni su sve odbili, nisu dopustili da odem. Nije mi žao, nadam se da će se to pokazati kao ispravan potez”, naglašava Višća za naš portal.

Edin ističe kako ima sreću da se nalazi u zemlji kao što je Turska.

“To je država koja je kulturom dosta slična BiH. Istanbul je, bez dvojbe, jedan od najljepših gradova na svijetu i nije se bilo teško adaptirati. Slobodnog vremena imam malo, a provodim ga najčešće u odmoru. Ponekad mi dođu prijatelji iz BiH i trudim se da ih upoznam sa ljepotama ovog grada”.

Prisjetio se noći kada je savladana Litvanija i osiguran plasman na Mundijal koji će se naredne godine održati u Brazilu.

“Teško je riječima opisati taj osjećaj. Mi smo u Brazilu i ja sam ponosan što sam dio te priče. Na svjetskom nogometnom prvenstvu nastavit ćemo pisati historiju naše zemlje. Iako su Turci dobro raspoloženi prema nama na povratu sam doživio iznenađenje. Ljudi iz kluba napravili su malu feštu meni u čast. I spiker je na utakmici nekoliko puta naglasio kako Istanbul BB ima reprezentativca BiH koji će nastupati na Mundijalu. Mislim da još nismo ni svjesni koliko smo uradili na promociji zemlje”, tvrdi nekadašnji nogometaš Budućnosti iz Banovića i Željezničara.

Osvrnuo se i na predstojeći prijateljski dvoboj sa Argentinom. “Svi znamo ko su oni u svijetu nogometa. Imaju jak tim sastavljen od dobrih individualaca. Nama će ta utakmica poslužiti kao dobar test. Moja očekivanja su uvijek optimistična, nadam se dobrom rezultatu. Mnogi me pitaju da li ću pokušati da razmijenim dres sa Messijem. Ipak, mnogo je važnije da sve na terenu bude kako treba”.

Aktuelni bh. reprezentativac podvlači da će rezultat na Mundijalu zavisiti od toga s kim ćemo biti u grupi. “Iskreno se nadam i priželjkujem sreću u žrijebu. To je veliko takmičenje i ima puno kalkulacija. No, najvažnije je da smo učesnici i sigurno nikome neće biti lako sa nama”, zaključio je Višća.