Nogomet
120

Elvir Bolić: Slavit ćemo u Kaunasu, nosit će nas emocije

Piše: Edin Isanović
Elvir Bolić (Foto: Anadolija)
Elvir Bolić (Foto: Anadolija)
Nekadašnji napadač bh. nogometne reprezentacije Elvir Bolić postigao je ukupno 22 pogotka za Zmajeve. Neki su bili izuzetno važni. Dugo vremena bio je prvi strijelac. Pred odlučujići okršaj sa Litvanijom popularni Bola naglašava da je naš državni tim kvalitetniji i da pobjeda ne bi smjela doći u pitanje.

"Bilo je nekoliko historijskih utakmica. No, realno gledajući, u Kaunasu imamo najviše šansi da dođemo do toliko željenog trijumfa. Vjerujem da ćemo to iskoristiti. Neće biti lako, ali se nadam da će momci odraditi posao onako kako svi priželjkujemo. Strpljenje je jako bitan faktor, možda i najvažniji. Kada postignemo gol, bit će puno lagodnije“, kaže Bolić za Klix.ba.

Probiti bedem Litvanaca što prije

Dodaje kako je plasman na planetarni izlog nogometa u Brazil toliko važan da mnogi nisu ni svjesni.

"Odlazak na Mundijal promijenio bi dosta toga. Ovo već prevazilazi sport. Nadam se da ćemo napraviti taj pobjednički korak i da će cijela država imati razloga za slavlje. Treba pokazati da smo jedinstveni", potcrtava nekadašnji bh. reprezentativac.

Prisjetio se pobjede prije osam godina kada samo istog suparnika u Viljnusu savladali 1:0, a jedini pogodak postigao je Sergej Barbarez.

"Mi smo imali sa njima nekoliko okršaja. Uvijek su bile tvrde utakmice, to je ruska škola nogometa. Nemaju puno talenta, ali su neugodni. No, aktuelnoj generaciji odgovaraju takve ekipe zato što imamo nekoliko individualaca koji su u stanju da probiju bedem koji će oni sigurno napraviti. Naše igrače nosit će emocije, svjesni su sa koliko će se pažnje širom svijeta pratiti ovaj meč. Mislim da ćemo napokon imati i sreće, za razliku od one naše generacije. Neka nam se u Kaunasu sve to vrati", rekao je Bolić.

Kvalifikacije završiti "happyendom"

Prokomentarisao je i mogućnost da Grci "premiraju" Litvance u slučaju pozitivnog ishoda za njih.

"Igrao sma dosta utakmica u karijeri i mislim da ih to ne može dodatno homogenizirati zbog ogromne razlike u kvalitetu koji je neosporno na našoj strani. Kada igraš protiv nekoga ko je puno bolji od tebe, koju god nagradu da ti ponude, ne pomaže. Pamtim da samo jednom u Ligi prvaka, dok sam igrao za Fenerbahče, imali astronomsku premiju protiv Juventusa. No, nismo mogli ništa. Bili su mnogo bolji od nas. Tako da ne trebamo strahovati za taj segment. Ovdje mi direktno odlučujemo o svojoj sudbini i ako naši igrači daju bar 80 posto, siguran sam u uspjeh. Sve je do nas. Nadam se da ćemo baš u utorak pružiti najbolju partiju i zaključiti ove ove kvalifikacije happyendom", kaže Bolić.

Elvir podvlači kako BiH može biti ponosna na svoje navijače koji je prate širom planete.

"Čovjeku je drago zbog svega što se dešava u državnom timu. Danas je i Bajram i bit će lijepa atmosfera pred meč. Nakon utakmice, koju vjerujem da ćemo dobiti, bit će velika fešta širom BiH. Želio bih da kažem da i proslava treba biti dostojanstvena, jer ljudski životi su najbitniji. Nadam se da ćemo znati da proslavimo i da neće biti problema. Imam više poziva da gledam utakmicu, ali me malo strah prevelike euforije. Vjerovatno ću biti negdje odakle ću se moći pješke vratiti kući", riječi su kojima je razgovor za Klix.ba završio Bolić.