Nogomet
3

Vedad Ibišević za Klix: Pogodak u Kaunasu najvažniji mi je u karijeri

Piše: Edin Isanović
Vedad Ibišević (Foto: Klix.ba)
Vedad Ibišević (Foto: Klix.ba)
Vedad Ibišević postigao je presudan pogodak u okršaju BiH i Litvanije u Kaunasu. Zmajevi su slavili 1:0 i plasirali su se na Mundijal koji će se 2014. godine održati u Brazilu. Popularni Vedo svojim je golom ispunio san svih navijača našeg državnog tima.

Na početku razgovora za Klix.ba Ibišević kaže kako mu je pogodak u Kaunasu najvažniji u karijeri.

"Definitivno to mi je najdraži i najvažniji pogodak do sada. Postigao sam dosta golova, ali je ovaj broj jedan. Ipak, nadam se će ih biti još važniji. Planiram igrati još nekoliko godina“, kazao je bh. stroj za pogotke.

Sjajan doček u Stuttgartu

Vedo napominje da je nakon utakmice dobio veliki broj poruka. Svi su željeli da čestitaju, da se zahvale za veliku radost koju im je priuštio.

"To su većinom bili poznanici i moji prijatelji", dodaje Ibišević.

Nakon slavlja u glavnom gradu BiH na povrataku u Stuttgart ponovo je bio pozitivno iznenađen. Dočekala ga je srdačna dobrodošlica.

"U Njemačku sam stigao nekada naveče oko sedam ili osam sati. Oko 100 ljudi me čekalo, željeli su da se zahvale za pogodak i plasman na Svjetsko nogometno prvenstvo. Zaista sam bio iznenađen. To je fina gesta. Znam koliko svim bh. navijačima sve ovo znači, pogotovo onima vani koji nisu mogli da prisustvuju slavlju ili da gledaju utakmicu".

Naglašava kako su mu u klubu poželjeli mnogo sreće u Brazilu.

"Čestitali su svi redom, a saigrači su mi slali poruke odmah nakon meča u Litvaniji. Veseli su bili i u stručnom štabu, odmah su se javili. Ostvarili smo uspjeh za pamćenje", tvrdi Ibišević.

"Devetka" Zmajeva kaže kako je još rano govoriti o planetarnom izlogu nogometa. Ipak, osvrnuo se o predstojećem prijeteljskom okršaju sa Messijem i društvom.

"Trebamo sačekati žrijeb. Ima dovoljno vremena do Mundijala i u ovom trenutku ne treba puno razmišljati o tome. Dvoboj sa Argentinom bit će možda neki uvod za ono što nas čeka na Mundijalu. To je top svjetska ekipa, sa drugog kontinenta i drugim kvalitetima. Pravi protivnik gdje ćemo vidjeti gdje smo“, kaže naš sagovornik.

Potresla ga vijest o pogibiji bh. navijača

O "dvanaestom igraču" reprezentacije imao je samo riječi hvale. Posebno ga je potresla vijest o pogibiji trojice navijača na povrtaku sa utakmice iz Litvanije.

"Nekako sam se pribojavao kako će se završiti cijela priča. Pomislio sam da je sve kao u snu i poželio da se tako i okonča. Tužan sam zbog tragične pogibije trojice naših navijača, kada sam čuo vijest bio sam potresen. To je bacilo sjenu na slavlje. Žalosno je to što se desilo. Bez dvojbe, mi imamo najbolje navijače na svijetu. Gdje god da igramo prate nas, čak i u SAD-u. O njima je suvišno govoriti. Poseban je osjeća igrati uz takvu podršku. Nadam se da smo im se bar malo odužili", istakao je Vedad.

Ibišević je potcrtao kako je uspjeh nogometne reprezentacije pokrenuo mnogo pozitivnih priča.

"Ta druga strana je još bitnija, pokrenut će mnoge stvari. Smatram da će ovo država iskoristiti i krenuti ka boljem. Mediji u Njemačkoj posljednjih dana samo pišu o našem državnom timu. Ovo je velika reklama i veliki plus. Ja sam ubijeđen da ova pobjeda znači puno više od samog plasmana", dodao je.

S obzirom na veliku podršku iz regiona treći strijelac evropskih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo vjeruje kako će se i Vatreni plasirati na Mundijal.

"Hrvatska ima dobru reprezentaciju. U ovom momentu ne igraju baš najbolje. Koliko vidim narušena je atmosfera. Što se tiče kvaliteta, sigurno je da mogu izboriti plasman. Međutim, svi ostali žele isto i neće im biti lako", zaključio je Ibišević.