Komentari (108)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Realno, u svim je tim zemljama boravio ...a to je najbolji nacin za učenje jezika. Naravno, ima onih koji zive negdje i po 10 i vise godina a ne znaju progovoriti...stoga pohvalno Edine....
@dervofinnci Istina dervo...
@malakuca mislim da covjek nije mislio tako.... istina je da ukoliko naučiš neki strani jezik , a ne koristiš ga duze vrijeme, moze doći do blokade...mislim da je to covjek zelio reci....E sad kakva je i kolika ta blokada i moze li ju jedan pogledan film deblokirati ...ovisi
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Odusevio javnost? Čovjek živi i radi u Italiji već više od godinu dana. Imao je učitelje i svaki dan slušao i komunicirao na talijanskom. Što je tu cudno? Pa nije debil kao neki kojima ne nauče jezik nakon 3 godine igranja u nekom klubu.
slazem se s tobom u potpunosti :-)
a znas da ima fudbalera koji ne nauce jezik, recimo aguero i dalje ne zna engleski a vec je tamo oko 5 godina
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
bosnjaci su vazda bili experti u jezicima gdje god su otisli, njemacka, svicarska, holandija, italija, francuska, engleska, imamo talenat za jezike
glupan veliki
Mahalski najbolje govori, to mu je maternji jezik!!!
Meni i ove Italijanske novinarke isto strasno govore jezik, jos i bolje i od Edina.
Za jezik moraš biti zainteresovan a dosta i talenat igra ulogu u svemu mislim talenat 20% učenje/vježbanje 80% Sa ovom metodom sam u zadnjih 16 godina tokom boravka u četiri države naučio šest jezika! ☺
Bas je odusevio javnost..Poslao jednu poruku gluhonijemim osobama i sigurno nije njegova ideja bila.. Misle za njega drugi, nesekirajte se. A sta je sa ovim?? https://www.youtube.com/watch?v=OS-cGyiBIpw
Koliko slobodnog vremena ima uz sve selfije sto objavljuje to nije ni cudno.. Ima recimo 12 sati + vrijeme na treningu da ga nauci .
Kako smo mi senzacionalan narod pa to nema nigdje. Sledeca vijest ce biti da " citav region bruji o tome" Pacenici smo mi teski ..
znaci edin prica 8 jezika... :)
imao je dovoljno vremena. :)
Pjanic ga govori 10 puta bolje, pogotovo ako gledamo izgovor - Pjanic kad govori uopce se ne bi reklo da je s Balkana - Dzeko se cuje da je nas odmah.
pjanke zivi u Italiji 5 godina brate, a i leže mu jezici to je opšte poznato...
jes mi Talijanski tezak jezik za nauciti u pm - za 3 mjeseca mozes komotno komunicirati bez ikakvih problema. Pisanje i gramatika je druga stvar, naravno, ali odkad je to vazno za fudbalere?? Ne znam, ja odlicno govorim Spanjolski jer sam zivio u Spanjolskoj i talijanski mi je vrlo lagan - mozda za ostale nije
Imam prijatelja koji je studirao teologiju u Vatikanu. Otisao je u Italiju, a da nije znao ni rijec talijanskog. Kaze za godinu dana je toliko naucio, da je mogao sasvim dobro pratit predavanja na faksu. Dal' je moguce? Jel italijanski stvarno tako lako naucit ako nemas predznanja?
vrlo je lagano nauciti dovoljno da komuniciras sa ljudima - naucit ga pravilno (pogotovo pisanje i gramatika) je mnogo mnogo teze (kao svi latinski jezici poput Spanjolskog, Francuskog i Portugalskog) - npr citav zivot ucim Njemacki i jos nisam u stanju da shvatim sve.
@Ors Bas bih volio naucit italijanski...nekako me citav zivot privlaci ta zamisao. Sto se tice njemackog, i ja ga ucim vec godinama i mogu reci da mi u normalnoj komunikaciji poprilicno dobro ide. Mogu cak i vijesti na njemackom pratit. Francuski sam imao u gimnaziji cetiri godine, a nije mi ama bas nista ostalo. Tabula rasa! :)
JACKSON !!!
Svako normalan hoce da nauci jezik zemlje u kojoj zivi i radi, nije edin tokmak ko ibrahimovic koji nije htio uciti franc. ili aguero koji i dalje ne prica engleski... p.s. kao neko ko govori tecno italijanski, moram reci da je edin napravio mnogo gresaka, ali u svakom slucaju svaka njemu cast i za golove i za jezik. Kazem to samo jer me nervira ovaj pridjev savrseno, ocigledno od nekog novinara koji pojma nema s italijanskim.
Imam prijatelja koji je studirao teologiju u Vatikanu. Otisao je u Italiju, a da nije znao ni rijec talijanskog. Kaze za godinu dana je toliko naucio, da je mogao sasvim dobro pratit predavanja na faksu. Dal' je moguce? Jel italijanski stvarno tako lako naucit ako nemas predznanja?
@Sheik Svaki jezik je težak, zavisi kako koji nekome legne pa tako ni italijanski nije izuzetak. Jezik se najbolje uči kad živiš tamo gdje se govori, tako da moguće ga je savladati za godinu dana bez ikakvog predznanja, do te mjere da ga možeš razumjeti i sporazumjevati se. Da bi se savladala gramatika, vokabular te pravilna i fluidna upotreba jezika potrebno je mnogo više, barem neke 3 god. u toj zemlji i konstantna volja za učenjem i vježbanjem tog jezika.