Svako normalan hoce da nauci jezik zemlje u kojoj zivi i radi, nije edin tokmak ko ibrahimovic koji nije htio uciti franc. ili aguero koji i dalje ne prica engleski... p.s. kao neko ko govori tecno italijanski, moram reci da je edin napravio mnogo gresaka, ali u svakom slucaju svaka njemu cast i za golove i za jezik. Kazem to samo jer me nervira ovaj pridjev savrseno, ocigledno od nekog novinara koji pojma nema s italijanskim.
Imam prijatelja koji je studirao teologiju u Vatikanu. Otisao je u Italiju, a da nije znao ni rijec talijanskog. Kaze za godinu dana je toliko naucio, da je mogao sasvim dobro pratit predavanja na faksu. Dal' je moguce? Jel italijanski stvarno tako lako naucit ako nemas predznanja?
@Sheik Svaki jezik je težak, zavisi kako koji nekome legne pa tako ni italijanski nije izuzetak. Jezik se najbolje uči kad živiš tamo gdje se govori, tako da moguće ga je savladati za godinu dana bez ikakvog predznanja, do te mjere da ga možeš razumjeti i sporazumjevati se. Da bi se savladala gramatika, vokabular te pravilna i fluidna upotreba jezika potrebno je mnogo više, barem neke 3 god. u toj zemlji i konstantna volja za učenjem i vježbanjem tog jezika.
Prikaži sve komentare (108)