Nogomet
0

Edin Džeko je više igrao i bio efikasniji kod Roberta Mancinija

Piše: J. H.
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko (Foto: AFP)
Edin Džeko ponovo se našao u nemilosti trenera Manchester Cityja. Nakon što je u protekle dvije i po sezone vodio veliku bitku za mjesto u prvih 11 sa Balotellijem i Tevezom, ove sezone problem mu predstavlja Alvaro Negredo, koji odlično sarađuje sa Kunom Aguerom.

Analiza našeg novinara je pokazala da je Džeko više vremena u igri provodio kod talijanskog stručnjaka Roberta Mancinija nego kod Manuela Pellegrinija tokom istog perioda u dvije različite sezone.

Gledajući statistiku za prvih deset kola Premiershipa pod vodstvom Roberta Mancinija, Džeko je bio starter u tri utakmice, u pet je ulazio kao zamjena, dok dvije uopšte nije ulazio u igru. Dijamant je na terenu proveo 369 minuta i postigao pet golova.

Ove sezone, pod vodstvom Manuela Pellegrinija, Džeko je bio starter u četiri utakmice, u četiri uopće nije igrao, a u dvije je ulazio kao zamjena. Bh. reprezentativac je na terenu proveo 338 minuta i postigao tri gola.

Edin Džeko je prošle sezone u Premiershipu na terenu proveo ukupno 1.813 minuta nastupivši u 32 utakmice, po 16 puta kao starter i sa klupe. U toj sezoni je bh. reprezentativac postigao 14 golova.

U prvom kolu prošle sezone City je na Etihadu savladao Southampton rezultatom 3:2, a Džeko je sa klupe u igru ušao u 14. minuti utakmice zamijenivši Sergija Aguera. Gol je postigao u 72. minuti.

U drugom premijerligaškom kolu, City je gostovao na Anfieldu kod Liverpoola. Utakmica je završena rezultatom 2:2, a bh. reprezentativac je ponovo u igru ušao sa klupe. U 62. minuti je zamijenio Marija Balotellija.

U trećem kolu u sezoni 2012/13. u pobjedi nad Queens Park Rangersima Džeko je ponovo bio starter i strijelac.

Već naredno kolo, na gostovanju kod Stokea, Džeko je u igru ušao tek u sudijskoj nadoknadi, a domaća ekipa je slavila pobjedu minimalnim rezultatom.

Reakcija Džeke nakon što je zamijenjen u utakmici protiv Bayerna u septembru 2011.
Reakcija Džeke nakon što je zamijenjen u utakmici protiv Bayerna u septembru 2011.

U petom kolu na Etihad je stigao Arsenal, a ekipa Roberta Mancinija slavila ja zahvaljujući golu Joleona Lescotta. Naš reprezentativac bio je među starterima, a igru je napustio u 68. minuti, kad je ušao Carlos Tevez.

U šestom kolu protekle sezone Džeko je ponovo bio strijelac nakon što je u utakmici protiv Fulhama u igru ušao u 86. minuti. Njemu je trebala samo minuta da zatrese mrežu golmana Schwarzera.

U sedmom kolu, Džeko je presjedio na klupi, a City je pobijedio Sunderland 3:0.

Da se radi o vrhunskom napdaču, Džeko je pokazao Manciniju u osmom kolu na gostovanju kod West Bromwicha. Upravo zahvaljujući golovima Dijamanta, Građani su slavili 2:1 na stadionu The Hawthorns.

Nakon nevjerovatne partije protiv WBA, Džeko je u devetom kolu pobjedu Cityja nad Swanseajem odgledao sa klupe da bi u desetom kolu odigrao svih 90 minuta u remiju bez golova protiv West Hama na Etihadu.

Na otvaranju ove sezone, City je sa svog stadiona Newcastle poslao kući sa četiri gola u mreži. Džeko je odigrao cijelu utakmicu i bio asistent kod gola Aguera.

U drugom kolu City je izgubio od Cardiffa, a Džeko je zatresao mrežu u 52. minuti, da bi 17 minuta kasnije bio zamijenjen.

U trećem kolu bh. reprezentativac ponovo je bio starter, ali je odigrao samo 45 minuta u pobjedi Cityja nad Hullom. Baš kao i prošle, City je i ove sezone u četvrtom kolu igrao sa Stokeom. Ovaj put utakmica je završena bez golova, a Džeko ju je odgledao sa klupe.

U derbiju protiv Manchester Uniteda u petom kolu, Negredo je ponovo bio starter, a Džeko je u igru ušao u 75. minuti zamijenivši Španca.

Ovaj dvojac počeo je utakmicu protiv Aston Ville na Villa Parku. Džeko se Pellegriniju odužio golom u 56., a iz utakmice je izveden u 74. minuti.

Pellegrini hvali Džeku, ali više vjeruje Negredu
Pellegrini hvali Džeku, ali više vjeruje Negredu

Međutim, ovaj gol mu nije osigurao mjesto u prvih 11 u naredna tri kola. Džeko je presjedio utakmice protiv Evertona, West Hama i Chelseja, da bi u proteklom, desetom kolu, ušao na poluvremenu i postigao gol četiri minute prije kraja utakmice.

U Ligi prvaka, Džeko je uz Mancinija prošle sezone odigrao četiri utakmice. U tri je bio starter, dok je u jednu ušao sa klupe. U 267 minuta postigao je jedan gol i to Real Madridu u prvom kolu grupne faze.

Ove sezone Džeko je bio starter u dva navrata, u jednu utakmicu je ušao sa klupe, dok sinoć protiv CSKA uopće nije nastupio. U 158 minuta, koliko je igrao ove sezone u Ligi prvaka, postigao je jedan gol, također, u prvom kolu na gostovanju protiv Viktorije u Plzenu.