Nogomet
6

Manchester City pobijedio Newcastle, Džeko igrač utakmice

Piše: D. B.
David Silva i Edin Džeko proslavljaju pogodak (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
U posljednjem susretu 1. kola engleskog Premiershipa Manchester City je ugostio ekipu Newcastlea. Građani su slavili rezultatom 4:0, a u akcijama koje su rezultirale prvim i drugim pogotkom učestvovao je i bh. reprezentativac Edin Džeko. On je također proglašen igračem utakmice.

Džeko je u ekipi Manchester Cityja zaigrao od prve minute utakmice. Prvu priliku za gol je imao već u 4. minuti, ali nije pogodio. Minut kasnije je na drugoj strani zaprijedio Ben Arfa. Otvorena i napadačka igra Građana je krunisana golom već u narednom napadu, također u 6. minuti, kojeg je postigao Silva. Prethodno je Džekin udarac blokirao odbrambeni igrač gostiju, a odbijenu loptu je u gol pospremio španski reprezentativac.

Popularni Dijamant se našao u dobroj šansi u 20. minuti, ali ponovo nije imao sreće. Međutim, tri minute kasnije je asistirao Agueru, koji je povisio vodstvo Cityja na 2:0. Gosti su u 26. minuti ponovo uzvratili preko Ben Arfe, koji ni ovog puta nije uspio savladati Harta.

Igrala se 35. minuta kada je novi igrač Cityja, Navas, šutirao ka golu Newcastlea, ali nije bio precizan, kao ni najzapaženiji igrač gostiju, Ben Arfa, čiji je udarac u narednom napadu završio pored gola. U finišu prvog poluvremena je publika na Etihadu mogla vidjeti po jednu šansu na obje strane, ali su neprecizni bili Džeko i gostujući igrač Tiote. Također, crveni karton je dobio Taylor zbog prekršaja nad Aguerom. Džeko je u prvom poluvremenu zaradio žuti karton, nakon što je reagovao na nesportski potez Yanga-Mbiwe, koji ga je faulirao, a potom i gurnuo.

Građani su u drugom poluvremenu nastavili opsjkedati gol Newcastlea, a rezultat toga je treći pogodak, koji je u 51. minuti iz slobodnog udarca postigao Yaya Toure. Domaći su i nakon trećeg gola igrali napdački, a šanse su u 53. i 57 minuti propustili Silva i Clichy.

Džeko se u ovoj utakmici mnogo trudio, ali su njegovi šutevi nisu pronalazili put do mreže golmana Krola, što je bio slučaj i u 63. i 68. minuti susreta. No, uprkos tome, City je stigao i do četvrtog gola, a strijelac je u 76. minuti bio Nasri.

Četiri minute kasnije je ponovo neprecizan bio Džeko, kao i u 89. minuti susreta. Uprkos tome što nije postigao gol, naš je reprezentativac zasluženo u nekoliko navrata dobio ovacije s tribina te je proglašen igračem utakmice. Utakmica je završena rezultatom 4:0 za Građane.