Nogomet
0

Džekinih 50 golova za City: Najviše na gostovanjima i desnom nogom

Klix.ba
Džeko slavi gol protiv Aston Ville 28. septembra (foto: AFP)
Džeko slavi gol protiv Aston Ville 28. septembra (foto: AFP)
Od januara 2011. godine i prelaska iz Wolfsburga u Manchester City, bh. reprezentativac Edin Džeko je u dresu Građana postigao ukupno 50 golova.

Dijamant je 34 gola postigao u Premiershipu, sedam u Liga kupu, po tri u Evropskoj ligi i Ligi prvaka, dva u FA kupu i jedan u Community Shieldu.

Većinu golova, čak 43 postigao je u šesnaestercu protivnika dok je sedam puta tresao mrežu dalekometnim šutevima. Od 50 golova, deset ih je postigao glavom, 26 desnom i 14 lijevom nogom.

Najbolji Džekin saradnik na terenu je Kun Aguero sa sedam asistencija dok su Milner i Silva ubilježili po šest.

Najveća mušterija Džekinim golovima od njegovom dolaska na Etihad je Tottenham. Timu sa White Hart Lanea bh. napadač je postigao pet golova. Po tri je dao Manchester Unitedu, Queens Park Rangersima, Norwichu, West Bromwichu i Wolverhamptonu.

Džeko definitivno bolje igra na strani nego na Etihadu. Potvrđuje to i 30 golova u gostujućim utakmicama u odnosu na 19 na domaćem terenu. Jedan gol je postigao na neutralnom terenu.

Bh. reprezentativac najviše golova postiže na kraju utakmice. Čak 16 je postigao u periodu od 76. do kraja utakmice. Po devet ih je postigao u periodima od 46. do 60. i od 61 do 75. minute utakmice.

U prvom poluvremenu, Džeko je postigao tek 16 golova, četiri do 16. minute susreta, dva od 16. do 30. minute i deset od 31. do kraja prvog poluvremena.