Nogomet
72

Edin Cocalić za Klix.ba: Zmajevi će biti pravi sada kada je najpotrebnije

Piše: D. B.
Edin Cocalić (Arhiv/Klix.ba)
Edin Cocalić (Arhiv/Klix.ba)
Nogometnu reprezentaciju BiH uskoro očekuju dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, Zmajevi će 3. septembra biti gosti Belgiji u Briselu, dok će tri dana kasnije u Zenici dočekati Andoru. Reprezentativac BiH i nogometaš belgijskog Mechelena Edin Cocalić zbog povrede neće biti dio našeg državnog tima, ali je u razgovoru za portal Klix.ba izrazio optimizam uoči izazova koji nas očekuju.

Cocalić je bio dio planova selektora Mehmeda Baždarevića za utakmice protiv Belgije i Andore, no, sjajnog defanzivca je spriječila povreda lista.

"Još prije tri sedmice na utakmici protiv Bruggea sam osjetio bol u listu u posljednjih 15 minuta utakmice. Narednih sedam dana sam trenirao slabijim intenzitetom, a onda sam osjetio jak bol protiv Mouscrona u 25. minuti utakmice, izašao sam iz igre i nisam se mogao vratiti. Radili smo snimke i mislili da će biti uredu do reprezentativnog okupljanja, međutim, odužilo se. Sanirao sam povredu oko 80 posto, ali to još uvijek nije dovoljno. Rizik se ne preporučuje, kako ne bih opet za dva mjeseca bio u problemima", izjavio je Cocalić.

Protiv Belgije neće biti lako, ali on vjeruje u pozitivan rezultat.

"Bit će teško, Belgija je top reprezentacija u posljednjih nekoliko godina. U Briselu moramo dati sve od sebe, možemo i do remija, a onda preostale utakmice moramo dobiti. Na kraju krajeva, baraž nam je cilj od samog početka otkako je Meša došao u reprezentaciju. Mislim da ćemo biti pravi u ovim utakmicama, sada kada je najpotrebnije", rekao je defanzivac Mechelena.

Zmajevi moraju biti potpuno koncentrisani na utakmica protiv Andore, koja je na papiru lagan protivnik.

"Svaka utakmica donosi tri boda, najbitnije je da se psihički dobro pripremimo i pobijedimo", kazao je Cocalić.

Baždarević je u reprezentaciju pozvao nove igrače, a to su Mario Vrančić, Marin Aničić i Jasmin Burić.

"Svi momci koji su na spisku zaslužili su da budu u reprezentaciji. Selektor dobro prati sve igrače i definitivno je dobro što imamo širi spisak igrača koji u svakom momentu mogu uskočiti", istakao je bh. reprezentativac.

Napadač zagrebačkog Dinama Armin Hodžić i napadač turskog Konyaspora Riad Bajić priključit će se A reprezentaciji nakon utakmice s Belgijom.

"Drago mi je čuti što selektor računa na mlade igrače. Bajić i Hodžić su perspektivni, kao i Cimirot. Važno je da osjete atmosferu u A reprezentaciji", tvrdi Cocalić.

Njegov Mechelen nije zabilježio dobar start prvenstva, jer iz pet kola ima dvije pobjede i tri poraza. Međutim, u klubu očekuju bolje rezultate u nastavku sezone, kako bi se borili za Evropu.

"Odigrali smo pet utakmica i nismo zabilježili najbolji start. Ipak, nadam se da će biti sve bolje i bolje kako sezona bude odmicala. Tako je bilo i prošle sezone. Sve je uredu, završavamo stadion, koji će biti uskoro spreman. Cilj u ovoj sezoni je da izborimo Evropu, ali će to biti veoma teško. Liga je pomalo čudna, svako svakog može dobiti, pa će nam biti potrebno i malo sportske sreće", završio je Cocalić.