Nogomet
28

Glavaš: Ibišević može zamijeniti Džeku i obradovati navijače protiv Velsa

Piše: D. B.
Vlatko Glavaš
Vlatko Glavaš
Nogometnu reprezentaciju BiH u subotu očekuje izuzetno važna utakmica s Velsom u okviru kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine, a tri dana kasnije će Zmajevi igrati protiv Kipra. Bivši reprezentativac i kapiten našeg državnog tima Vlatko Glavaš čvrsto vjeruje u uspješan kraj kvalifikacijskog ciklusa.

Glavaš je u razgovoru za portal Klix.ba naglasio da Zmajevi moraju razmišljati isključivo o tome kako ostvariti pobjede i tako se pobrinuti za "naš" dio posla.

"U ovom trenutku trebamo razumjeti selektora i naše reprezentativce, ozbiljnost je na visokom nivou jer smo u fazi takmičenja u kojoj ne odlučujemo sami o sebi. Bilo bi dobro da je drugačije, ali nije tako. Mi moramo pobijediti obje utakmice, a ni to nam ne daje garanciju da idemo u baraž. Ne možemo znati da li će Belgija i Izrael odigrati negativno po nas, no, moramo odigrati obje utakmice i upisati pobjede", izjavio je Glavaš.

Ako je suditi prema ranijim informacijama, Edin Džeko neće moći igrati zbog povrede, nema Muhameda Bešića, a upitan je i nastup Senada Lulića.

"Sigurno je da će u Zenici biti teško protiv Velsa, sa Džekom ili bez njega, kao i u slučaju da Bale zaigra ili ostane na klupi. Džeko će nama više nedostajati nego njima eventualno Bale. Ipak, iskreno vjerujem da imamo ekipu koja je spremna za Vels i da možemo pobijediti u Zenici", rekao je naš sagovornik.

S obzirom na situaciju, raduje činjenica da se u formu vratio Vedad Ibišević koji odlično igra za Herthu.

"Drago mi je da Vedo igra dobro, da postiže golove. Nadam se da je on taj koji može svoju golgetersku formu pokazati i protiv Velsa, zamijeniti Džeku i obradovati sve naše navijače. Što se tiče Lulića, on je također veoma bitan igrač za Zmajeve. Selektor sigurno ima rješenje za tu poziciju, vidjet će na treninzima ko mu najbolje odgovara", kazao je Glavaš.

On vjeruje da Zmajevi uz pravi pristup mogu pobijediti Velšane.

"Vels možemo dobiti ako se postavimo kao favoriti i s mnogo ozbiljnosti uđemo u utakmicu. Važno je da nastupimo kao kompaktna ekipa i da ne potcijenimo, ali i ne precijenimo Vels. Ako svaki igrač pruži maksimum, uz podršku navijača ćemo upisati pobjedu. Međutim, ako pomislimo da će rezultat doći sam od sebe, bit će veoma, veoma teško", smatra prvi kapiten reprezentacije BiH.

Ako BiH savlada Vels, Kipar neće imati šanse.

"O utakmici s Kiprom možemo razgovarati samo pod pretpostavkom da smo pobijedili Vels. To će onda biti veoma važna utakmica za nas, a sa tri boda protiv Velsa bismo na Kipar otišli kao apsolutni favoriti. Domaći ne bi imali šanse", istakao je Glavaš.

Dodao je da vjeruje da će Belgijanci odigrati sportski i maksimalno ozbiljno protiv Izraela te upisati pobjedu, kao i da će Zmajevi osigurati baraž.

"Uvijek sam optimista kada je riječ o našoj reprezentaciji. Imamo kvalitet i cijenjeni smo u svijetu. Kiks smo napravili protiv Kipra i Izraela, ali se ja nadam našim pobjedama, kao i da će Belgija odigrati sportski i pobijediti Izrael te da ćemo mi otići u baraž", završio je Glavaš.