Nogomet
127

Baždarević: Neigranje Balea je plus za nas, o Misimoviću razmišljamo od prvog dana

Piše: D. B.
Mehmed Baždarević (Foto: EPA)
Mehmed Baždarević (Foto: EPA)
Dok reprezentativci BiH posvećeni obavezama u svojim klubovima, selektor Mehmed Baždarević i njegovi pomoćnici vrijedno rade na pripremi utakmice s Velsom, koja se 10. oktobra igra na Bilinom Polju u Zenici u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Baždarević sa svojim stručnim štabom prati igre naših reprezentativaca te u isto vrijeme analizira prethodne utakmice reprezentacije Velsa.

"Gledamo utakmice protivnika, pratimo nastupe naših igrača u njihovim klubovima i posjećujemo ih, dakle, pripremamo se kao i do sada. Međutim, naše potrebe su sada ozbiljnije jer ne možemo računati na Bešića, a pratimo i situaciju s Pjanićevom povredom. Radimo dobro svoj posao, analiziramo protivnika i pratimo formu reprezentativaca. Nadamo se da će naši igrači igrati u svojim klubovima do novog okupljanja te biti u još boljoj formi za ono što nas čeka", izjavio je Baždarević za portal Klix.ba.

Selektor je u stalnom kontaktu s reprezentativcima, posebno sa onima koji su zadobili povrede. Stručni štab radi sa još više želje i motiva s obzirom da nas čakaju odlučujuće utakmice s Velsom i Kiprom.

"Razgovarao sam telefonom s nekoliko igrača, interesovao sam se za zdravlje pojedinaca poput Pjanića i Spahića, koji su povrijeđeni. Pogledao sam neke utakmice sa Stéphaneom, a Saša je također na putu. Nastavljamo raditi sa još više želje i motiva", rekao je selektor Zmajeva.

Miralem Pjanić se oporavlja od povrede i bit će spreman za susret s Velsom.

"Kako sada stvari stoje, sve ide po planu. U narednoj utakmici neće igrati za Romu, a stvari će biti jasnije početkom sljedeće sedmice. Možemo očekivati njegov povratak narednog vikenda", kazao je Baždarević.

Vels bez Garetha Balea nije ista ekipa

Najbolji igrač Velsa i zvijezda Real Madrida Gareth Bale gotovo sigurno neće igrati protiv BiH. To je svakako prednost za nas, ali to ne znači da će utakmica biti laka.

"Za nas je to plus, ali ne mijenja ništa kada je riječ o našim pripremama. Vels je s Baleom druga ekipa, ali će bez njega biti dodatno motivisana da osigura odlazak na Euro. Malo mi je žao zbog navijača što ga neće vidjeti, ali ljepše će biti vidjeti ga u nekoj prijateljskoj utakmici", smatra popularni Meša.

Zvjezdan Misimović bi se mogao vratiti u reprezentaciju

On je oduvijek tvrdio da naš državni tim treba biti spoj mladosti i iskustva, pa zbog toga i dalje razmišlja o Zvjezdanu Misimoviću, igraču kineskog Guizhou Renhea, koji je prekinuo nogometnu penziju kako bi pomogao klubu da izbori opstanak. Postoji mogućnost da Miske, koji je rekorder po broju nastupa za Zmajeve, ponovo obuče dres reprezentacije BiH.

"Od prvog dana otkako sam selektor govorim da se naša reprezentacija mora graditi na iskusnijim i mladim igračima. Zbog toga od prvog dana razmišljamo o Misimoviću i tako je i sada. Vidjet ćemo kakva je njegova forma. Pitanje je da li je on spreman da se vrati u reprezentaciju, a to ćemo znati početkom sljedeće sedmice", otkrio je Baždarević.

Da li će se Miske naći na spisku reprezentativaca za utakmice protiv Velsa i Kipra zavisi od njegove forme i spremnosti da ponovo nastupi za reprezentaciju. Pored toga, u redovnom je kontaktu sa selektorom.

"On je bio s nama protiv Izraela kao član stručnog štaba. Najviše zavisi od njega, njegove forme i raspoloženja. S njim imam kontakt i pored ovoga, barem dva puta sedmično. Svi smo od prvog dana 'gurali' njegov povratak, voljeli bismo više da igra u Evropi gdje bi ga bilo lakše pratiti, ali vidjet ćemo. Ako bude u svojoj formi i bude se osjećao spreman za reprezentaciju, zašto da ne", dodao je selektor.

Na kraju razgovora je istakao optimizam i vjeru u plasman na Euro.

"Optimista sam. Naša je najveća šansa bila kroz baraž. S dobrom organizacijom, znanjem i igrom, mi možemo učiniti ono što se od nas očekuje. Najvažnije je zasad da pobijedimo Vels. Momci su pokazali puno želje, a publika i mediji su pozitivni i pomažu nam. Trebamo nastaviti ovako, sve ovo je naše zajedničko", završio je Baždarević.