Nogomet
58

Džemal Hadžiabdić: Vels nema izgovora, BiH je pod pritiskom

Klix.ba
Džemal Hadžiabdić
Džemal Hadžiabdić
Bivši reprezentativac Jugoslavije, nogometaš mostarskog Veleža i Swansea Cityja i aktuelni trener Al Dhafre, bh. stručnjak Džemal Hadžiabdić, za UEFA-inu stranicu je govorio o predstojećoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine u kojoj Vels u petak navečer dočekuje BiH.

"Gledao sam Vels i BiH. Vels je u posljednjih deset godina promijenio nekoliko selektora, ali smatram da ljudi traže previše izgovora. No, u ovom trenutku nogometaši Velsa nemaju izgovor. BiH je pod velikim pritiskom nakon poraza od Kipra. Selektor Safet Sušić je dobar čovjek i trener. Nakon rata u BiH niko nije pričao o nogometu, a Sušić je 20 godina kasnije reprezentaciju odveo na Svjetsko prvenstvo u Brazil. To je bio san za ljude i BiH. No, mediji i navijači previše kritikuju. Sušić je zaslužio bolji tretman", izjavio je Hadžiabdić.

Šezdesetjednogodišnji Hadžiabdić je rođen u Mostaru. Za Velež je igrao od 1971. do 1980. godine. Odigrao je 217 utakmica i postigao tri gola. Potom je prešao u Swansea City, gdje je za tri godine odigrao 89 utakmica i postigao jedan pogodak. Za reprezentaciju Jugoslavije je nastupio 20 puta u periodu od 1974. do 1978. godine.

Trenutno je trener Al Dhafre iz Ujedinjenih arapskih emirata, a ranije je vodio Al-Ittihad, Qatar, Al-Ain, Al-Wakrah, Al-Shabab, Qatar SC, Al-Sailiyju i Fujairah SC.