Nogomet
18

Džemal Hadžiabdić za Klix.ba: Vels trebamo napasti od prve minute

Piše: N. Jamaković
Džemal Hadžiabdić
Džemal Hadžiabdić
Bh. stručnjak Džemal Hadžiabdić, koji je svojevremeno igrao za velški Swansea City, za Klix.ba je govorio o večerašnjem susretu nogometnih reprezentacija Velsa i BiH u kvalifikacijama za Euro.

Hadžiabdić je aktuelni trener Al Dhafre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a trenutno se nalazi u Velsu, te nam je prenio i kakva atmosfera vlada pred ovu utakmicu.

"Ovih dana sa radija i putem drugih medija dižu moral igračima Velsa pred ovu utakmicu, koja je veoma bitna za obje reprezentacije. Selektor Velsa, kao i igrači, su pod pritiskom jer im se pobjeda nameće kao imperativ. Sigurno je da će to biti teška utakmica za obje selekcije", ocjenjuje naš sagovornik.

Slaba zadnja linija

Prema njegovom mišljenju, i našoj reprezentaciji nakon šokantnog poraza od Kipra igra samo pobjeda u ovoj utakmici.

"Moje je mišljenje da mi trebamo pokazati hrabrost i od prve minute napasti Vels, jer je njihova zadnja linija nešto slabija i tu leži naša šansa. Također, mislim da ta igra odgovara i Džeki, a i ostalim našim igračima", smatra Hadžiabdić.

Dodaje kako bi se selektor Sušić uoči ovog meča trebao posavjetovati sa kapitenom Edinom Džekom i golmanom Asmirom Begovićem, koji igraju na Ostrvu i poznaju dosta igrača Velsa, kao i njihov mentalitet.

"To je danas u nogometu sasvim normalna stvar, a sigurno da Džeko i Begović imaju to iskustvo koje bi nam moglo koristiti", naveo je.

Kada je riječ o mentalitetu Velšana, Hadžiabdić navodi kako su oni pod patriotskim nabojem, te su spremni dati i 200 posto kako bi ostvarili dobar rezultat.

"Upravo je gradski stadion u Cardiffu izabran za ovu utakmicu jer tu vlada paklena atmosfera. Stadion prima 33.000 gledatelja, a već je prodano 25.000 ulaznica, tako da možemo reći da će Zmajeve ovdje dočekati pakao sa tribina", ocijenio je on.

Ne igra samo Gareth Bale

Dodao je i da će u selekciji Velsa biti veliki hendikep neigranje Aarona Ramseyja.

"Svi pričaju o Garethu Baleu, ali jedan igrač ne čini reprezentaciju. Vels ima još nekoliko kvalitetnih igrača i na to treba obratiti pažnju", naglašava.

Na kraju razgovora Hadžiabdić je podvukao kako kritike na račun selektora Safeta Sušića poslije poraza od Kipra nisu objektivne.

"Treba imati na umu da su Safet i reprezentativci ostvarili historijski plasman na Svjetsko prvenstvo, te ne bi trebalo biti ovakvih kritika nakon jednog kiksa", zaključio je.