Niko kao Dijamant
2.9k

Džeko 50. golom u Seriji A ispisao historiju svjetskog nogometa

Piše: O. T.
Niko kao Edin Džeko: 50 golova u tri od pet najjačih liga Evrope. (Foto: EPA-EFE)
Niko kao Edin Džeko: 50 golova u tri od pet najjačih liga Evrope. (Foto: EPA-EFE)
Jedini čovjek u historiji nogometa koji je postigao minimalno po 50 golova u tri od pet najjačih liga Evrope (Premiership, Bundesliga i Serie A) je Edin Džeko. Jedini u historiji! Kakav uspjeh Dijamanta.

Džeko je sinoć bio junak Romine pobjede u gostima nad Napolijem (4:2) u kojoj je postigao dva prekrasna gola i pokazao zašto spada među najbolje napadače svoje generacije.

Ta dva pogotka dovela su ga do brojke od 50 golova u Seriji A, pa je tako Dijamant postao jedini igrač u historiji najpopularnijeg sporta na svijetu koji je postigao minimalno po 50 golova u tri od pet najjačih liga Evrope, u njegovom slučaju u Seriji A, Premiershipu i Bundesligi.

Džeko je igrajući za Wolfsbrug postigao 66 golova u Bundesligi nakon čega je u dresu Manchester Cityja postigao 50 golova u Premiershipu. Do brojke od 50 golova u Seriji A stigao je sinoć.

Sjajni Dijamant je u svojoj karijeri obilježio historije svih klubova u kojima je igrao, rušio je mnoge rekorde, a sada je vlasnik jednog zaista nevjerovatnog rekorda, jer biti jedini igrač u historiji koji je imao takav učinak u tri od pet najjačih liga Evrope je neopisiv podvig.

Uz sve to, Džeko je po jednom uspio osvojiti i titulu najboljeg strijelca Bundeslige kada je postigao 22 ligaška gola za Wolfsburg u sezoni 2009/10. i titulu najboljeg strijelca Serije A kada je u prošloj sezoni skupio 29 golova za Romu.

Svojim golovima protiv Napolija "izludio" je čuvenog italijanskog komentatora Carla Zampu koji nije mogao kontrolisati emocije nakon Džekinih majstorija.

Krajem 2017. godine ugledni Sky Sports Džeku je smjestio na visoko 11. mjesto na listi najboljih igrača svijeta, dok je po izboru France Footballa zauzeo 28. mjesto liste najbolji igrača svijeta u prošloj godini.

Džeko je u 36 nastupa za Romu u svim takmičenjima ove sezone postigao 16 golova.