Nogomet
200

Duljević: Motiv, podrška sa tribina i naš kvalitet ključni protiv Lecha

Piše: Edin Isanović
Haris Duljević
Haris Duljević
FK Sarajevo u utorak na stadionu "Asim Ferhatović Hase“ igra prvu utakmicu 2. pretkola Lige prvaka protiv Lecha iz Poznana. Haris Duljević vjeruje kako tim sa Koševa može parirati prvaku Poljske.

Na početku razgovora za Klix.ba istakao je kako se uspješno oporavio od povrede koju je zadobio na utakmici protiv Zrinjskog u maju ove godine.

"Sada je sve u najboljem redu. Treniram maksimalno, nemam nikakvih problema“, kazao je nogometaš koševskog premijerligaša.

Bordo tim je 2007. godine eliminisao Marsaxlokka sa Malte i belgijski Genk (kasnije ispali od Dynama iz Kijeva) u pretkolima Lige prvaka. Sada ponovo igraju u elitnom klupskom evropskom takmičenju. Duljević, od kojeg će mnogo zavisiti igra Sarajeva, nada se uzbudljivim okršajima.

"Realno, Lech je favorit i to nije nikakva tajna. Prvi šef struke nas je upoznao sa kvalitetom suparnika. Ono što posebno treba naglasiti jeste da su čvrsta ekipa. Igraju u jakoj ligi i opet kažem – u prednosti su. Poštujemo ih, ali se nećemo unaprijed predavati. Težit ćemo da ostvarimo dobar rezultat u oba meča. Vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno. Siguran sam da to možemo. Dokazali smo naš kvalitet u utakmicama Evropske lige prošle godine. Sada imamo i više iskustva“, kazao je Duljević.

Haris kaže kako će u utorak po prvi put igrati u jednoj utakmici Lige prvaka. To ga posebno veseli.

"Zaista se radujem meču na najvećem bh. stadionu. Bit će to novo iskustvo za mene. Ne treba posebno govoriti da ću igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti za dres Sarajeva. U ovim utakmicama motiv ne može nedostajati. Kada si mlad igrač vjeruješ kako ćeš jednoga dana igrati utakmice Lige prvaka. Evo došao je i taj dan. Ovim putem pozivam navijače da dođu u što većem broju. Premda, siguran sam da će ih biti mnogo na koševskim tribinama“, tvrdi krilni napadač tima sa Koševa.

Prisjetio se golova u Evropskoj ligi prošle godine.

"Bile su to moje prve utakmice karijere u Evropi. To se pamti, to se ne zaboravlja. A kada postigneš pogodak, osjećaj je poseban“.

Na pitanje da li najbolje sarađuje sa Krstom Velkoskim, odgovara.

"Bilo je dosta mojih asistencija za njegove golove. Tako da je odgovor potvrdan na vaše pitanje. Uostalom to pokazuje i statistika. Dobro ste to primijetili“, kaže ovaj talentirani nogometaš.

O ambicijama Sarajeva u novoj sezoni i konkurenciji za vrh kaže.

"Dakako, mi ćemo se boriti za najviše ciljeve. Konkurenti će nam biti prije svih Zrinjski, a potom Željezničar i Široki Brijeg. Također, tu su još Olimpic i Sloboda“. Otkrio je kako se priprema za jednu utakmicu.

"Na teren uvijek ulazim prvo desnom nogom. Potom proučim i onda se koncentriram na 90 minuta viteške borbe na terenu. Uvijek je tako, to je neki ritual“.

Kada je bio dječak imao je svog uzora.

"Volio sam gledati Ronaldinha.Za mene najbolji igrač“, kroz smijeh je zaključio Duljević.