Ogorčenje u Tuzli
76

Dorić: Svi smo krivi za ispadanje Slobode

Piše: D. Brkić
Fudbaleri tuzlanske Slobode su poslije 43 godine ispali u niži rang takmičenja. Nakon 30 odigranih utakmica i poraza od Slavije te poraza Veleža od GOŠK-a u Mostaru i Željezničara od Leotara u Trebinju, u Tuzli, među navijačima Slobode, ali i ostalim građanima, ne jenjava ogorčenje zbog, kako navode, brojnih namještaljki i prljavih radnji.
Miroslav Petrović (desno)
Miroslav Petrović (desno)
"Ispratio sam 43 godine Slobodinog puta u elitnim rangovima takmičenja i ništa teže nisam doživio od jučerašnjeg ispadanja. Sloboda je žrtva mutnih radnji, jer kada se nešto pokrenulo, kada su se digli navijači, kada se vratila atmosfera i kada je klub došao na korak do spasa, drugi su ga izbacili iz lige. Mislim kako je ovo situacija koju Komitet za normalizaciju ne smije ignorisati. Ne radi Slobode, nego zbog brojnih namještaljki. Bez reakcije, Komitet će pasti na ispitu”, kaže doajen sportskog novinarstva Miroslav Petrović.

Nekadašnji vođa navijača Sulejman Dorić kaže kako su mu jučerašnji i današnji dan najteži u životu.

"Imao sam osjećaj da ću umrijeti. Teže mi je bilo nego kada sam se nakon ranjavanja na ratištu 1994. godine borio za život. Međutim, ako budemo i dalje pričali o tome ko nam je sve kriv neće nas biti nigdje. Krivi smo svi", kaže Sulejman Dorić i nastavlja:

Sulejman Dorić
Sulejman Dorić
"Moglo bi se analizirati tri dana gdje smo sve pogriješili. Jednostavno sada moramo krenuti dalje. Trebamo okupiti sve dobronamjerne ljude, uključiti općinu i kanton i već naredne godine se vratiti u Premijer ligu BiH. Zašto je tek na posljednje tri utakmice, kada je ulaz bio besplatan, stadion bio pun? Do tada je na Tušnju bilo 200-300 gledalaca i Fukare, kojima samo mogu odati priznanje, jer su cijelo prvenstvo bili uz ekipu. Zašto u 10., 18., ili 23. kolu nije bio pun stadion?", pita se Dorić.

Sakib Malkočević je najuspješniji Slobodin poslijeratni trener. Tri puta je Slobodu spasio od ispadanja, dva puta odveo u Intertoto kup i tri puta doveo do finala Kupa BiH.

Sakib Malkočević
Sakib Malkočević
"Ispadanje iz lige je veliki udarac, jak šamar za sve nas. Ne postoje riječi kojima bih opisao trenutne osjećaje. U životu se dosta toga dogodi, ali ovo ni u snu nisam očekivao", kaže Malkočević.

Šta će biti sa Slobodom? Hoće li napokon dobiti Skupštinu, hoće li biti imenovan Upravni odbor? Hoće li imati direktora, sportskog direktora, marketing menadžera - pitanja su na koja se što prije moraju dobiti odgovori. Vjerni navijači su rekli šta misle. Dočekali su igrače po povratku iz Istočnog Sarajeva kao da su osvojili titulu prvaka. Nije bilo ekscesa, teških riječi... Ispadanje u niži rang su podnijeli stojički. Onako kako dolikuje velikanu kakav je bez ikakve sumnje FK Sloboda.