Nogomet
67

Derbijem s vječitim gradskim rivalom Željo se prije 18 godina vratio u svoj dom

Piše: Edin Isanović
Tačno prije osamnaest godina na Grbavici je odigran 66. prvenstveni okršaj vječitih rivala Željezničara i Sarajeva. Plavi su se tog dana vratili u svoj dom. Opet je Grbavica bila mjesto sportskog spektakla.

Krajnji rezultat bio je 1:1. Plave je u vodstvo doveo Biščević u 33. minuti, a izjednačio je aktuelni strateg tima sa Koševa Dženan Uščuplić u 57. minuti.

Tog 2. maja 1996. godine odigrana je prva utakmica u Dolini Ćupova nakon reintegracije ovog dijela Sarajeva. Pristalice oba tima napravile su sjajan dekor na tada razorenoj Grbavici, a ožiljci rata bili su vidljivi na svakom koraku. Okupilo se oko 20 hiljada gledalaca, a početni udarac izveo je tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović.

“Svi su bili veseli, ništa nije moglo izbrisati radost povratka kući. Pogodak koji sam postigao je, bez ikakve dvojbe, jedan od najdražih u mojoj karijeri", rekao je u jednom od intervjua za Klix.ba strijelac pogotka za Želju Bulend Biščević.

Uščuplić je u drugom poluvremenau sjajnim golom donio bod Sarajevu, a on je za naš portal svojevremeno izjavio kako je mislio da će nakon šuta lopta završiti na reflektorima južne tribune. Ipak, na njegovu i sreću armije navijača Sarajeva odsjela je u mreži.

Čast da sudi historijski dvoboj tada je pripala Marku Mrkiću iz Tuzle. Asistirali su mu Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

Za Željezničar su u ovoj utakmici igrali: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemović, Kunić, Žerić i Pehlivanović.

Za Sarajevo su nastupali: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Dva najpopularnija bh. tima odigrat će u nedjelju 4. maja novi prvenstveni derbi na Grbavici.