Nogomet
211

Vječiti derbi na Grbavici, nogometni praznik ili još jedno razočarenje?

Piše: Edin Isanović
Stadion Grbavica (Foto: Klix.ba)
Stadion Grbavica (Foto: Klix.ba)
Prve utakmice četvrtfinala Kupa BiH igraju se danas. Svakako, najviše pažnje privlači dvoboj Željezničara i Sarajeva na Grbavici.

Posljednjih godina okršaji dva najpopularnija bh. kluba bili su klasične partije šaha u kojoj su oba trenera čekala da suparnik povuče pogrešan potez. Zbog toga su utakmice najčešće završavale nepopularnim rezultatom 0:0.

Plavi će insistirati na čvrstoj igri u sredini

Ipak, od Željezničara se očekuje da na svojoj Grbavici napada, bez obzira na ime i snagu protivnika. Ovome treba dodati da Plavi nisu poraženi u najmasovnijem takmičenju nekoliko godina.

“Utakmica sa Sarajevom dolazi u nezgodno vrijeme, voljeli bismo da je malo kasnije. Mi smo u Kupu tradicionalno dobri, igramo koliko možemo. Nadam se da će biti tako i ovaj put bez obzira što nam dolazi naš vječiti rival koji je, po mom mišljenju, u dobroj formi i igra odlično. Ne čekamo utakmicu s velikim pritiskom, nama su najveći pritisak naši navijači koji nas bodre, zbog njih želimo dobro odigrati. U našim redovima imamo igrača koji nisu igrali ovako velike utakmice, ali borit ćemo se da ostvarimo pozitivan rezultat. Bitno je da ne primimo pogodak", rekao je na pres-konferenciji šef Stručnog štaba Plavih Dino Đurbuzović.

Aktuelni prvak i lider prvesntva pobijedio je u subotu neugodni Zrinjski i ostao na vrhu tabele. Dojma se kako se ekipa podigla i mobilizirala,te da će u Dolinu ćupova izaći sa mnogo adrenalina. Realno je očekivati da će Željezničar insistirati na čvrstoj igri u sredini terena, te čekati pravu loptu za sjajnog Armina Hodžića , koji je bio najbolji igrač na terenu u sudaru sa Plemićima. Dakako, Željezničar je pod manjim pritiskom. Prvi su na tabeli, osvajali su posljednjih godina trofeje.

Rasploženje u bordo svlačionici pozitivno

S druge strane, Sarajevo, iako na prvi pogled ne igra presudnu utakmicu, živi pod stresom. Pozitivan rezultat iz prve utakmice četvrtfinala Kupa BiH do neba bi digao ambicije Bordo tima. Trofej se na najvećem stadionu čeka od 2007.godine kada je Sarajevo uzelo prvenstvo. A posljednji Kup osvojili su još 2005. godine protiv Širokog Brijega. U bordo svlačionici vjeruju da ove sezone mogu prekinuti crnu seriju.

Šef stručnog štaba FK Sarajevo Robert Jarni istakao je na konferenciji za medije da utakmicu protiv Željezničara željno iščekuju, jer je riječ o derbiju, a ne "običnom meču". Naglasio je da respektuju protivnika, koji je prvi na tabeli.

"Imamo motiv da izađemo na teren i budemo bolji. U glavama mojih igrača nema pritiska", kazao je Jarni. Dodao je da za svaku utakmicu igrače priprema posebno te razgovara s njima.

Iako je tima sa Koševa u prvenstvo ušao sa velikim ambicijama u prva dva kola osvojen je samo jedan bod. No, ukupno raspoloženje je pozitivno. Optimizam se najviše gradi na dobroj igri u provom poluvremenu protiv Olimpica. Sve sugerira da će u Dolini ćupova biti neizvjesna utakmica. Ostaje nada da će konačno derbi vječitih rivala biti nogometni praznik. Razočarenja i rezultata 0:0 bilo je i previše u posljednje vrijeme.

Zanimljivo će biti i na Bilinom Polju, gdje će Čelik ugostiti Velež. Domaći vjeruju da će ostvariti pozitivan rezultata i da će sa prednošću putovati na uzvrat koji se igra za petanest dana. Također, Rođeni sa dosta samopouzdanja putuju na megdan crveno-crnima.

Mladost iz Velike Obarske odmjerit će snage sa Zrinjskim, dok će Široki Brijeg pokušati pobijediti Olimpic na Pecari.

Parovi i satnica:

Široki Brijeg – Olimpic 15:00 sati Čelik – Velež 15:00 sati Mladost V.O – Zrinjski 15.00 sati Željezničar – Sarajevo 18:00 sati (prijenos na Moja TV uz plaćanje 2 KM)