Nogomet
6

Sarajevo dočekuje Zrinjski, Čelik igra utakmicu sezone sa Širokim Brijegom

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prve utakmice polufinala Kupa BiH igraju se danas. Sarajevu na megdan dolazi Zrinjski, a Čeliku na noge stiže Široki Brijeg. Okršaj na Koševu bit će zanimljiv i po činjenici da će se susresti dva tima koja su primila najmanje pogodaka u prvenstvu. Osim toga, Plemići su prošle godine eliminisali Sarajevo iz najmasovnijeg takmičenja. Stoga će izabranici Roberta Jarnija imati dodatni motiv da se revanširaju.

U bordo svlačinici naglašavaju kako će učiniti sve da izbore plasman u finale. Nakon što su dvije utakmice odigrali sa nepopularnih 0:0 (Željezničar Kup BiH, Borac prvenstvo) u stručnom štabu vjeruju da će se to promijeniti u dvoboju sa Mostarcima.

"Svaki trijumf bez primljenog gola je dobar, pa tako i 1:0. Mi smo pobijedili Zrinjski u pripremnom periodu, ali to sada ne znači ništa jer je ulog veliki. U timu će u odnosu na posljednju prvenstvenu utakmicu sa Borcem biti izmjena što zbog umora što zbog loše igre pojedinih igrača. Suspendiranih igrača nemamo za Kup, jedino je upitan Cimirot koji ima problema sa povredom”, istakao je na konferenciji za novinare strateg Sarajeva - Robert Jarni.

Domaći trebaju igrati strpljivo, čvrsto i disciplinovano

Defanzivni nogometaš Bordo tima Ivan Tatomirović podvukao je kako su on i saigrači svjesni da tim sa Koševa od 2005. godine nije igrao finale u najmasovnijem takmičenju i da to žele promijeniti. Da bi došli do trijumfa domaći trebaju igrati strpljivo, čvrsto i disciplinovano. Navijači će i danas biti jedan od glavnih aduta Sarajeva. Iako su nezadovoljni zalaganjem pojedinih nogometaša u okršaju sa Borcem najvljuju veliku podršku.

U taboru gostiju sa dosta optimizma čekuju okršaj na najvećem bh. stadionu. Stručni štab je posložio sve kockice svoje ekipe, igraju u sjajnoj formi. Izgledaju razigrano, maštovito i efikasno. Strateg Plemića Branko Karačić ,koji je prije godinu dana stigao na klupu Zrinjskog, naglašava kako je izuzetno važno postići pogodak u prvom meču.

"Apsolutno, poštujemo Sarajevo, ali imamo svoje adute. Tim sa Koševa ima nekoliko sjajnih nogometaša. Taj kvalitet vremenom mora donijeti rezultat. Ipak, problem je u prevelikim očekivanjima koji mogu donijeti određene probleme. To je i vidljivo po dosadašnjim rezultatima“, kazao je za službenu stranicu kluba Karačić.

Crveno- crni u najjačem sastavu dočekuju tim sa Pecare

U drugom polufinalnom paru Čelik će odmjeriti snage sa Širokim Brijegom. Šef stručnog štaba NK Čelik Nizah Hukić sa svojim izabranicima je najavio da će u utakmicu sa Širokim Brijegom ući sa najjačim sastavom.

“Nama je utakmica sa Širokim Brijegom utakmica sezone i sa tim ciljem smo u proteklom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine odmarali neke igrače. Ući ćemo spremno i nadam se da ćemo izboriti povoljan rezultat za revanš susret u Širokom Brijegu. Nama je potpuno svejedno da li prvu utakmicu igramo kod kuće ili u gostima, mi ćemo istrčati sa najjačom ekipom koju imamo jer nemamo kažnjenih niti povrijeđenih igrača", kazao je Hukić.

Gosti iz Širokog Brijega podvlače kako izuzetno respektuju Zenićane. Ipak, nadaju se da već u prvom meču mogu riješiti pitanje pobjednika iz ovog dvomeča. Optimizam temelje na sjajnoj formi u posljednje vrijeme.

Parovi i satnica:

Sarajevo – Zrinjski 18:30 sati Čelik – Široki Brijeg 19:00 sati