Nogomet
134

Dejan Savičević: BiH je najbliža direktnom plasmanu na SP u Brazilu

Anadolija
Dejan Savičević
Dejan Savičević
Proslavljeni fudbaler i aktuelni predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) Dejan Savičević izjavio je kako problem u formiranju regionalne fudbalske lige ne treba tražiti u Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji, već u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena sa prostora bivše SFRJ, danas funkcioner kojeg respektuju u cijelom svijetu, rekao je i kako se ne želi upuštati u "velike priče" oko eventualnog osnivanje regionalnog takmičenja.

"Mogli bi razgovarati dva sata o regionalnoj ligi i ništa konkretno ne bismo zaključili. Činjenica je da će se teško formirati takva vrsta takmičenja u fudbalu. Da ne dolaze gostujući navijači na stadione? To bi bilo totalno loše i liga ne bi imala svrhu. Kažem, gostujući navijači mogli bi iz Makedonije u Crnu Goru i obratno, ali kako bi Bosanaci i Hrvati u Srbiju ili Srbijanci u Hrvatsku i Bosnu!? Pa, rizik bi bio i susreti bosanskih i hrvatskih klubova, itd... Dakle, 'ajmo na drugu temu", kazao je Savičević koji ipak smatra da bi regionalno takmičenje poboljšalo kvalitet klubova u regiji.

"Da budemo jasni, sraz kvaliteta reprezentacija zemalja bivše Juge i ovdašnjih klubova ne bi se uvelike smanjio. Nacionalni timovi uvijek će imati puno bolje rezultate od klubova, jer od Vardara do Triglava vlada besparica, pa su igrači primorani ići u inostranstvo i zarađivati van granica svojih država. Ne očekujem da neko od klubova iz nekadašnje države u skorije vrijeme napravi bum na evropskoj sceni“, naglasio je Savičević, koji se kao igrač proslavio nastupima za Crvenu Zvedu i Milan, s kojima je osvajao Ligu šampiona.

Na putu ka Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. Savičević vidi dva, a možda i tri državna tima iz regije.

"Bosna i Hercegovina je najbliža direktnom plasmanu na Mundijal. Prva je u grupi, ali ne treba se radovati unaprijed. Igrači selektora Safeta Sušića imaju još mnogo prepreka do Brazila. Grci su opasni kada su ranjeni, a i Slovaci još nisu otpali“, upozorio je Savičević za AA i dodao kako smatra da će Hrvatska biti siguran putnik u Brazil.

"I Hrvatsku vidim na Svjetskom prvenstvu, mada ne znam da li će direktno ili kroz baraž do Brazila. Ne treba zaboraviti da su u grupi sa strašnom Belgijom. Srbija i Makedonija trenutno nisu konkurentni za velika djela", istakao je proslavljeni fudbalski as.

Savičević se posebno osvrnuo na situaciju u i oko reprezentacije Srbije.

"Nije mi jasno da naprave smjenu generacije, te iz utakmice u utakmicu podmlađuju ekipu, a pri tome obećavaju rezultate. To nije moguće. To je suludo", tvrdi Savičević.

Svoju Crnu Goru popularni „Genije“ vidi u doigravanju za naredni Mundijal.

"Ako pobijedimo Ukrajinu 7. juna u Podgorici onda smo blizu baraža. Ne, to ne znači da se odričemo prve pozicije na tabeli kvalifikacione grupe H, no realno je da su Englezi i dalje favoriti za direktni 'let' ka Brazilu. Igrat ćemo najbolje što znamo i možemo. U takvim okolnostima možemo puno toga da uradimo", poručio je Savičević.

Prvi čovjek crnogorskog fudbala posebno je markirao dobru saradnju FSCG sa savezima zemlja u okruženju.

"Nema nikakvih problema u našim odnosima. Mi Crnogorci odlično sarađujemo sa Bosancima, Hrvatima, Srbima, Makedoncima, Slovencima i Albancima. Igrali smo i prijateljske utakmice sa nekima, a vjerujem da ćemo uskoro to uraditi i sa nacionalnim timovima BiH, Hrvatske i Srbije. Teško je doći do termina odigravanja prijateljskih utakmica. Možda iduće godine, jer u novembru 2013. planirali smo igrati baraž za SP. Ko zna, možda se sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom sastanemo i na šampionatu u Brazilu", kazao je kroz smijeh Savičević.

Nije mogao izdvojiti ko je prema njegovom mišljenju najbolji fudbaler u regiji, ali je nabrojao njih nekoliko.

"Iz Hrvatske to su Luka Modrić, Mario Madžukić i Darijo Srna. U BiH najbolji su Edin Džeko i Vedad Ibišević. Vedad je radio čuda jedno vrijeme u Njemačkoj. Divio sam mu se. Sjajan igrač je i Miralem Pjanić iz Rome. Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov i Branislav Ivanović su top tri fudbalera iz Srbije. Kod nas u Crnoj Gori prve zvijezde su Mirko Vučinić i Stefan Jovetić. Eto, to je elita sa zapadnog Balkana“, kazao je Savičević i za AA ipak izdvojio dvojicu: "Za mene najbolja su dva Crnogorca. Međutim, neka mi niko ne uzme za zlo. Ovo sam rekao navijački i patriotski."

Za razliku od regije, Savičević nema dilema oko najboljih na svjetskom nivou.

"Najbolji igrač svijeta je Lionel Messi. Rame uz njega je Cristiano Ronaldo, a ako treba birati i trećeplasiranog onda je to Zlatan Ibrahimović. Među najboljima su i Edinson Cavani, Falcao, Robert Lewandowski. Najbolji odbrambeni fudbaler je Tiago Silva“, zaključio je Dejan Savičević u intervjuu za agenciju Anadolija.