Nogomet
0

Refik Šabanadžović oduševljen Zmajevima: BiH je 99 posto u Brazilu

Anadolija
Refik Šabanadžović (Foto: Anadolija)
Refik Šabanadžović (Foto: Anadolija)
Refik Šabanadžović, proslavljeni fudbaler Željezničara, Crvene zvezde, AEK-a, Olympiacosa, Kansas City Wizardsa, poput mnogih stručnjaka diljem Evrope, oduševljen je igrama reprezentacije Bosne i Hercegovine.

"S pravom se ovih dana u superlativima govori o rezultatima i igrama fudbalske reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Naši momci naprosto oduševljavaju. Sjajni su, od golmana Asmira Begovića, preko odbrane kojom suvereno komanduje kapiten Emir Spahić, veznog reda gdje imamo vrsne klase kao što je Miralem Pjanić, do najboljeg napadačkog tandema svijeta, Edina Džeke i Vedada Ibiševića. Uz sve to imamo mudrog i staloženog selektora Safeta Sušića, te fantastične navijače koji su naš 12 igrač na svakoj od utakmica", rekao je Šabanadžović za agenciju Anadolija (AA).

Nekadašnji reprezentativac bivše SFR Jugoslavije, sa kojom je pod vodstvom Ivice Osima igrao četvrtfinale SP u Italiji 1990. godine, kada je dobio crveni karton u 40. minuti susreta, vjeruje da je BiH skoro sigurno učesnik narednog Mundijala.

"Nismo daleko od plasmana u Brazil. Međutim, prateći kako Sušić euforiju drži pod kontrolom, treba još malo sačekati do konačnog slavlja. Moramo nastaviti u istom ritmu. Uoči dvomeča sa Slovacima i mečeva sa Lihtenštajnom i Litvanijom, nikada nismo bili bliže plasmanu na neko od velikih takmičenja. Da ne kažem 100, ali 99 posto smo u Brazilu“, ističe Šabanadžović.

Prve fudbalske korake napravio je u Dečiću iz rodnih Tuza pored Podgorice. Stoga, Šabanadžović kaže da navija i za Crnu Goru.

"Kada ne igra protiv BiH, moje simpatije uvijek su na strani Crnogoraca. Pratio sam sve njihove utakmice izuzev posljednje u kojoj su, nažalost, deklasirani od Ukrajine sa 0:4. Bio sam šokiran. Moji Crnogorci izgubili su tako šanse za prvo mjesto u grupi, ali još su u igri za baraž. Ne treba se predavati. Jedna utakmica ne čini kvalifikacije", smatra Šabanadžović.

Novi poraz Srbije u kvalifikacijama za SP, prošlog petka u Briselu od Belgije (1:2), za Šabanadžovića nije iznenađenje.

"Oni su pomladili tim, a njihovi navijači i pored toga odmah hoće rezultat. To nije moguće. No, takav je mentalitet na ovim prostorima, gdje nerijetko nemamo strpljenja za mnoge stvari. Žao mi je Mihe (Siniše Mihajlovića, op.a.) radi silnih kritika koje su upućuju na njegov račun. Nije ih zaslužio. Ima viziju na duže staze. Pitanje je hoće li mu dozvoliti da nastaviti raditi, jer se sve više spominje da će uskoro biti bivši selektor Srbije", kazao je Sabanadžović o bivšem saigraču iz Zvezde, naglasivši:

"U istoj grupi istinsko iznenađenje bio je poraz Hrvatske od Škotske (0:1) u Zagrebu. Sami su se bi zakuhali situaciju. Da su pobijedili Škote uvjeren sam kako bi kvalifikacije završili na prvom mjestu. Ovako, teško da će to uspjeti. Po svemu sudeći morat će se zadovoljiti baražom za SP".

Šabanadžović smatra i da je Luka Modrić „pola tima“ Hrvatske. Kaže da je jedan uzrok poraza od Škota i u činjenici što igrač Reala nije nastupio za „vatrene“ zbog žutih kartona.

"On im je ključni igrač. Kada ga nema u timu, oni nisu toliko kvalitetni, to jeste kreativni. Svaka čast ostalim Hrvatima, ali bez Luke nisu vrhunska reprezentacija", mišljenja je Šabanadžović.

Kada je u pitanju klupski fudbal u regiji Šabanadžović se ne nada skorijem većem iskoraku timova u Ligi prvaka i Evropa ligi.

"Želji koji je odličan u BiH, pa i Crvenoj zvezdi fali novca da bi bili konkurenti na međunarodnoj sceni. Nije to slučaj samo sa moja dva nekadašnja kluba. Dinamo i Partizan su najbogatiji u regiji, ali ni oni nemaju dovoljno para kako bi odigrali super značajnu rolu u Ligi prvaka", govorio je Šabanadžović, koji je 1991. godine sa Zvezdom osvojio Kup šampiona, današnju Ligu prvaka:

"Neopisiv je osjećaj kada osvojite tako veliki trofej. Jednostavno, to je ostvarenje životnog sna. Pomalo danas na sve to gledam i sa sjetom, jer dvije decenije kasnije klupski fudbal na ovim prostorima nije uspio održati korak za najboljima u Evropi. Imali smo sve predispozicije. Ipak, sve što se dešavalo u 90-im godinama prošlog vijeka ostavilo je debelog traga i na fudbal", tvrdi je Šabanadžović.

Posebno je pohvalio je svog nekadašnjeg saigrača iz Crvene zvezde Roberta Prosinečkog za kojeg kaže da je već sada veliki trener.

"Trenerski talent pokazao je u Crvenoj zvezdi. Koliko vrijedi dokazao je u Turskoj sa Kayserisporom. Zaista, napravio je odličan posao u prosječnom klubu. I nije čudo što ga sada mnogi žele na svojoj klupi. Generalno, biti trener u Turskoj nije mala stvar. Imaju izvanrednu ligu. Klubovi ulažu mnogo novca u dovođenje pojačanja, zato i imaju dobre rezultate u UEFA kupovima", kaže Šabanadžović, dodavši: "Međutim, puno stranaca u timovima koštalo ih je loših igara i rezultata reprezentacije. Nije da nemaju dobar državni tim, ali ne ide im, jer očito stranci uzimaju mnoga mjesta talentovanim turskim igračima u tamošnjim klubovima".