Ivan Gudelj za Klix.ba
0

VIDEO / "Srbija nema šta izgubiti na Maksimiru, ali je Hrvatska bliža pobjedi"

Piše: Edin Isanović
Ivan Gudelj u Sarajevu predstavio knjigu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ivan Gudelj u Sarajevu predstavio knjigu (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Život piše romane. Priča o Ivanu Gudelju, koji je sa 26 godina zbog bolesti morao prekinuti uspješnu karijeru, u knjizi "Hajdučka priča" dirnula je mnoge. Posljednju utakmicu odigrao je sa Crvenom zvezdom na Poljudu, kada je osjetio veliku iscrpljenost ne znajući da mu zbog hepatitisa B propadaju mišići. Iz igre je izašao ispraćen zvižducima zbog "simuliranja" i više se nije mogao vratiti. Bio je pred potpisom ugovora sa Realom, ali je sve preko noći propalo.

Gudelj, koji je i aktuelni selektor hrvatske kadetske reprezentacije, ovih je dana boravio u Sarajevu, gdje je promovisao knjigu. Iskoristili smo priliku da razgovaramo s njim. Na početku je naglasio kako mu je uvijek zadovoljstvo doći u grad na Miljacki.

"Lijepo se osjećam ovdje. Zahvaljujem se Kulturno-umjetničkom društvu Napredak i svim prisutnima. Ovo što sam sinoć doživio bilo je od srca, emotivno. Sve je bilo iskreno. Vjerujte, imao sam oko 40 promocija, ali ova je jedna od najdirljivijih, pogotovo što je to u Sarajevu. Ako će moja priča nekome pomoći, bit ću ponosan i sretan", kazao je Gudelj za Klix.ba.

BiH ima potreban nacionalni naboj

Govorio je i o našem državnom nogometnom timu.

"BiH ima odličnu atmosferu i sjajnu reprezentaciju. Imaju potreban naboj i sve skupa je zrelo da se plasirate na Mundijal. To su igrači, stručni štab i navijači zaslužili. Navijam za BiH, gledao sam utakmice kada je moj prijatelj Ćiro Blažević bio selektor. Volio bih doći na utakmicu bh. tima, želim im pružiti podršku".

Narednog vikenda igra se najveći derbi hrvatskog nogometa između Hajduka i Dinama. Bivši nogometaš Majstora s mora naglašava da će biti interesantno.

"Sve je moguće, sve je otvoreno. Hajduk je u dobroj formi, Dinamo ima malo oscilacija. Dakako, domaći imaju problema sa povredama, ali vjerujem da se mogu suprotstaviti Modrima. I bh. nogometaš u dresu tima sa Poljuda Avdija Vršajević igra odlično. Pošteno odradi svoje zadatke, odgovoran je i o njemu mislim sve najbolje", podvlači Gudelj.

Definitivno, Messi je najbolji

On dodaje kako u predstojećoj kvalifikacionoj utakmici između Hrvatske i Srbije Kockasti imaju veće šanse za pobjedu.

"Hrvatska je u prednosti zbog bolje atmosfere, rezultata i šireg popisa igrača. Ako pobijedimo napravit ćemo veliki korak naprijed. Ako Srbija bude poražena - otpada. Jednostavno, gosti nemaju šta izgubiti i mislim da će se homogenizirati. Šanse su 60:40 za Hrvatsku".

Za regionalnu ligu kaže da je to dobra ideja, ali je još uvijek utopija. "Bilo bi dosta gledalaca, ali u ovom trenutku mi se to čini nemogućim".

Kada smo ga pitali ko je najbolji igrač današnjice, nije imao dvojbe. "Messi je difinitivno broj jedan, a Ronaldo je odmah iza njega".

Na kraju je prognozirao ko će dotaći vrh u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju. "Prema mom sudu, to će biti Barcelona ili Real, mada je nezahvalno prognozirati", zaključio je Gudelj.