Nogomet
63

Da li Borussia u Madrid stiže turistički ili Real ipak može napraviti čudo?

Piše: D. B.
Večeras će na stadionu Santiago Bernabeu ekipa Reala ugostiti Borussiju iz Dortmunda u uzvratnom susretu polufinala Lige prvaka, nakon kojeg će biti poznat prvi finalista ovog takmičenja.

Borussia je prije sedam dana golovima Lewandowskog pobijedila Real rezultatom 4:1, a jedini pogodak za Madriđane je postigao Cristano Ronaldo. U uzvratu Kraljevskom klubu treba drastično bolja igra i pravo nogometno čudo. Podsjetimo, u utakmici grupne faze u Madridu, njemačka ekipa je bila u vodstvu od 2:1 do 89. minute kada je za 2:2 pogodio Ozil. Dortmund je blizu svog drugog finala, dok Realu treba čudo kako bi ušao u svoje 13. finale. Madriđani su pretrpjeli tri poraza u polufinalima od posljednje titule 2002. godine, no, od Dortmunda su ranije bili bolji u ovoj fazi takmičenja. Dogodilo se to 1998. godine. Da bi se to ponovilo, moraju preokrenuti rezultat od 4:1 koji je Borussiji donio veliku prednost nakon susreta u Dortmundu.

Igrač Real Madrida, Sergio Ramos, izjavio je de njegov tim želi osvetu i da je motivacija na vrhuncu.

"Nema veće motivacije od igranja u finalu Lige prvaka. U klubu sam osam godina i nikada nisam igrao finale. Situacija je za nas komplicirana, ali ako želimo finale, onda moramo pobjeđivati najbolje ekipe na svijetu. Vjerujemo da možemo uspjeti. Znamo da će naši fanovi biti uz nas od prve minute. Jasno nam je šta je bilo u Dortmundu, a znamo i šta moramo uraditi. Želimo osvetu, nemamo negativnih misli iz prošle utakmice i želimo odigrati dobro, izjavio je Ramos.

Jose Mourinho, trener Real Madrida, rekao je da će se njegovi igrači boriti do posljednjeg daha.

"Poštujem historiju Real Madrida i teško je reći kakve su nam šanse u uzvratnoj utakmici protiv Dortmunda. Sve sam već rekao svojim igračima, a najviše smo pričali o greškama u Dortmundu. Rezultat je bio realan i oni su zaslužili pobjedu jer smo igrali kao da se radi o prijateljskom susretu. U fudbalu je sve moguće, moramo uživati na terenu iako smo u teškoj situaciji. Ovo je najvažnija utakmica u posljednjih deset godina za Real Madrid. Borit ćemo se do posljednjeg daha", jasan je bio Mourinho, koji u večerašnjoj utakmici neće moći računati na povrijeđene Arvala Arbelou i Marcela, dok će Cristiano Ronaldo biti spreman za igru.

Uzvratna utakmica polufinala Lige prvaka počinje večeras u 20:45 sati.