Nogomet
63

Ćiro ne želi pričati o incidentu, ali poručuje: Hrvatska ide u finale, izvinio sam se Čačiću

Piše: O. T.
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: Arhiv/Klix.ba)
"Trener svih trenera" Miroslav Ćiro Blažević u razgovoru za Klix.ba komentarisao je igru reprezentacije Hrvatske na Euru u Francuskoj i incident koji se dogodio na meču Vatrenih i Češke.

Hrvatska je u 2. kolu Evropskog prvenstva remizirala sa Češkom (2:2) iako je cijelim tokom meča dominirala terenom. Kao presudni faktori meča ističu se izlazak Luke Modrića koji je izašao pri rezultatu 2:0 i kratki prekid utakmice koji su režirali hrvatski hligani pri rezultatu 2:1 u 86. minuti. Ćiro nije želio pričati o izgredu navijača. Previše je pogođen incidentom.

"Jako sam razočaran. Ne bih sine tatin da pričam o tome, jer Hrvatska bi sigurno pobijedila da nije bilo tog incidenta koji je demoralizirao cijelu ekipu", kazao je Ćiro na početku razgovora.

Od ove generacije Hrvatske se očekuje da nadmaši Ćirine Vatrene, generaciju koja je na Mundijalu 1998. godine upravo u Francuskoj osvojila bronzu, dok je dvije godine ranije na Euru u Engleskoj ispala u četvrtfinalu. Ćiro je uvjeren da generacija koju predvodi Ante Čačić može nadmašiti "bronzane". "Otići će Hrvatska do finala, vidjet ćeš", siguran je Ćiro.

Po imenovanju Ante Čačića na mjesto selektora reprezentacije, mnogi su kritikovali takvu odluku Hrvatskog nogometnog saveza. Kritike je upućivao i Ćiro, ali "trener svih trenera" sada drugačije misli.

"Izvinio sam se Čačiću. Bio sam skeptičan, ali me demantovao", iskren je najuspješniji trener u historiji hrvatske reprezentacije.

Jasno, kao i skoro sve gledatelje, Ćiru je od svih igrača najviše impresionirao Luka Modrić, ali Ćiro ne zaboravlja odati počast i ostalim momcima.

"Modrić me najviše oduševio, ali dobar je i Ćorluka. Ma svi su dobri, nema slabe tačke", smatra Ćiro.

Nekadašnji selektor Bosne i Hercegovine je na kraju ipak "spustio loptu na zemlju" i kazao da Vatreni trebaju nastaviti da se nose sa pritiskom.

"Da, osjeti se zajedništvo koje su imali i Vatreni 1998. godine. Mislim da treba čekati. Tek je početak. Znate, nije lako držati tenziju sve vrijeme. Onda ćemo lakše ocijeniti Čačića i sve ostalo", kazao je za kraj razgovora Miroslav Ćiro Blažević.