Nogomet
577

Čačić: Kada je Ronaldo imao samo jedan šut? I vi meni pričate o taktici

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Selektor reprezentacije Hrvatske Ante Čačić posljednji se put obratio medijima iz kampa Vatrenih u Deauvilleu. Hrvatska je Evropsko prvenstvo u Francuskoj napustila nakon poraza u osmini finala od Portugala (1:0) koji je slavio golom Quaresme u 117. minuti.

Čačića su novinari prvo pitali kako je spavao, a on je odgovorio da je teško spavati nakon takve utakmice.

"Nešto sam uspio odspavati. Naravno da poslije takve utkamice san baš i ne ide na oči. Danas je novi dan, trebamo gledati naprijed. Žalovanje će proći brzo, Rusija je blizu. Poraze u kojima si dao sve od sebe, ne doživljavam kao poraz. To je u sportu tako. Ispast će i Italija ili Španija koji su favoriti. Ispali smo bez poraza u regularnom dijelu. Portugal ide dalje bez pobjede u regularnom dijelu", kazao je Čačić.

"Ako sam bio doktor, sad sam emeritus"

Čačića je razljutilo pitanje o taktici i vođenju utakmice.

"To su takva stupidna pitanja na koja je glupo odgovarati, ali vodit ću se time da nema glupih pitanja i da nema glupih odgovora. Ako sam protiv Španije bio doktor, onda sam sada emeritus. Portugal je u tri utakmice grupne faze imao po 25 šuteva i posjed 60:40. Protiv nas su imali pet pokušaja, a mi smo imali posjed 60:40. Da li se neko sjeća kada je Ronaldo imao jedan šut? Mi smo ih neutralizirali. I vi meni pričate o taktici. E sad, da li sam trebao mijenjati? Možda uopće nisam trebao mijenjati. Možda je ulazak Pjace uzrokovao njihov gol. Jako sam ponosan kako smo igrali jučer. Ali, ne gledam samo sinoćnji meč nego cijeli turnir", odgovorio je Čačić.

Selektor Hrvatske smatra da je njegov tim pokazao zajedništvo koje je potrebno cijeloj zemlji.

"Ova ekipa na čelu sa mnom je pobjednik. Mi smo pobijedili huligane, a ne Orepići i Ostojići. Ni vi koji ste dobrim dijelom pravdali njihovo ponašanje. Ovdje ih je hrvatski navijač otjerao. To je zasluga hrvatske reprezentacije. Skovali smo zajedništvo koje nam je neophodno, ne samo u fudbalu, nego i šire. Ja ću svoj ugovor dati Savezu na razmatranje. A da li ćete vi, koji ste sami sebe nebrojno puta skočili sebi u usta, to isto napraviti svojim urednicima? Nećete, jer su vas urednici i tjerali da radite to što ste radili. Ne govorim generalno, vi znate na koga mislim", oštro je poručio Čačić.

"Trebate selektora koji košta dva miliona eura godišnje"

Posebnu pažnju Čačić je posvetio neredima koji su pratili reprezentaciju, ali koji je nisu omeli da napravi sjajne rezultate.

"Imali smo nerede u Italiji, svastiku, oduzete bodove, igrali smo bez publike. Mene ste baš lijepo dočekali. Trebate selektora kojeg ćete plaćati dva miliona eura godišnje pa da ispadne pametan šta god da kaže. Ko je Hrvatsku nadigrao? Zar nije evropska i svjetska javnost rekla da igramo najbolji fudbal na Euru? A vi bi me secirali po 118. minuti? Sekundu prije toga bila je stativa. Recite po čemu je Portugal bio bolji?", pita Čačić.

Potom je uslijedilo pitanje o oproštaju Srne, a onda i o predstavama Mandžukića.

"Recite mi kada je Hrvatska bolje igrala"

"Srna je igrao najbolji fudbal u karijeri. Nikada nije bio bolji. Nikada ni Modrić, ni Perišić, ni Rakitić nisu bili bolji. Imamo junaka Ćorluku. Vi se hvatate za 117. minut. Ostavili smo srce na terenu i malo vas je kojima to nije drago. Ova reprezentacija je izašla iz sjene Vatrenih. Recite mi kada je Hrvatska bolje odigrala četiri utakmice na tako visokom nivou. Koje godine i koje takmičenje? Srna se neće oprostiti dok sam ja selektor", kategoričan je Čačić, te dodao: "Kalinić je u ovoj godini dao samo jedan gol u Italiji. Mandžukić je naš prvi napadač i prvi strijelac. Nekada napadače trebate ponekada čekati. Pa Ronaldo je tek u 117. minuti šutnuo. Možda bi bolje bilo da Mandžukića nisam ni mijenjao. To nikada nećemo znati. Lako je pričati nakon bitke."

Čačić smatra da ovo nije kraj generacije u kojoj igraju Srna, Modrić, Rakitić, Mandžukić... Smatra da je problem loš tretman prema reprezentaciji.

"Nije ovo kraj ove generacije. Imamo igrače koji dolaze i one koji ostaju. Hrvatska ima drugi problem. Hrvatska nema adekvatan tretman u svojoj zemlji kada je sport u pitanju, posebno fudbal. Po meni udarajte, igrače ne dirajte. Tjerali ste Srnu, trebao se davno oprostiti, a sad me pitate kad će se oprostiti. Ne vi, nego javno mnijenje. Oni 'foteljaši' koji nikoga nisu vodili", rekao je Čačić.