Rezime 8. kola
19

Borba za treću poziciju jedina neizvjesnost dva kola prije kraja Premijer lige BiH

Piše: K. H.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Proteklog vikenda odigrano je 8. kolo Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak Premijer lige BiH u nogometu, a dva kola prije kraja ekipa Zrinjskog zvanično je osvojila titulu šampiona, dok je porazom od Slobode ekipa Čelika izgubila svaku šansu za opstanak u društvu najboljih.

Liga za prvaka

Iako je prije nekoliko kola izgledalo da će se titula prvaka odlučiti u posljednjem kolu u kojem će Željezničar igrati protiv gradskog rivala Sarajeva, a Zrinjski protiv Krupe, dva kola prije kraja Plemići su treći uzastopni put osvojili šampionski pehar.

Ekipa Bake Sliškovića pogocima Barišića, Bilbije i Filipovića savladala je Široki Brijeg u hercegovačkom derbiju rezultatom 3:1, a pola sata prije kraja utakmice u Mostaru, Beširević je kaznio uspavanu odbranu Plavih i u samom finišu meča donio je pobjedu Radniku u Bijeljini protiv Željezničara.

Ovim porazom, tim s Grbavice drugu uzastopnu godinu ostao je bez titule prvaka. Plavi su prošle godine titulu izgubili u posljednja tri kola kada nisu uspjeli savladati Krupu i Sarajevo, dok je ove godine ekipa Admira Adžema položila koplja nakon što su u Mostaru od 88. minute primili tri pogotka protiv Zrinjskog. Ipak, Željezničar će u srijedu imati priliku da nakon pet godina napokon osvoji trofej, a oni će protiv Krupe braniti prednost od 2:0 u uzvratnom meču finala Kupa BiH.

S druge strane, Zrinjski će treću uzastopnu sezonu početi utakmicama u okviru prvog pretkola Lige prvaka, ali za razliku od prošlih godina, eventualni poraz Plemića neće značiti i kraj evropskog puta, s obzirom na promjenu pravila u evropskim takmičenjima. Prošle godine, Mostarci su odigrali sjajna dva meča protiv Maribora u kojima nažalost nisu imali sreće da izbore prolazak dalje, a kasnije je tim iz Slovenije stigao do grupne faze najelitnijeg nogometnog takmičenja u Evropi, što samo pokazuje snagu ekipe Bake Sliškovića koja će i ove godine tražiti prolazak dalje.

U trećem meču Lige za prvaka, Sarajevo je kao gost u posljednjim sekundama stiglo do pobjede protiv vidno umorne Krupe. Domaći su čak i stigli u vodstvo, ali je Sarajevo golovima Kuzmanovića i Velkoskog stiglo do preokreta, da bi početkom drugog poluvremena Vukotić lijepim pogotkom vratio stvari na početak. Ipak, kada su svi očekivali kraj, Kuzmanović se našao na prvom mjestu u kaznenom prostoru Krupe i preciznim udarcem donosi veoma važna tri boda za Sarajevo u borbi za treće mjesto.

Dva kola prije kraja, Bordo tim je zahvaljujući trećoj uzastopnoj pobjedi preuzeo treću poziciju od Širokog Brijega, ali ukoliko Željezničar osvoji Kup, onda će obje ekipi ići u evropska takmičenja.

Rezultati 8. kola Lige za prvaka BiH:

Krupa - Sarajevo 2:3 (gledatelja: 550) Radnik - Željezničar 1:0 (gledatelja: 500) Zrinjski - Široki Brijeg (gledatelja: 5.000)

Tabela Lige za prvaka:

Liga za opstanak

Porazom od Slobode na domaćem terenu rezultatom 2:0, ekipa Čelika izgubila je sve šanse da se i sljedeće godine nađe u društvu najboljih. Crno-crveni su porazom u Gabeli u prošlom kolu stigli u bezizlaznu situaciju, a nakon još jednog neuspjeha od jedinog tima kojeg su teoretski mogli prestići na tabeli, Čelik je prvi put u poslijeratnom periodu napustio Premijer ligu BiH.

Ono što je već sada poznato, turski investitor koji je u januaru došao u klub neće napustiti Zenicu i s Čelikom će već u sljedećoj sezoni pokušati izboriti povratak u društvo najboljih.

Preporođeni GOŠK odigrao je sjajnu utakmicu u Doboj-Kaknju protiv Mladosti, a na kraju je ekipa Feđe Dudića upisala pobjedu rezultatom 2:1. Arežina je doveo Mladost u vodstvo u 12. minuti, ali su pogocima Muhahusejnovića i Hasanhodžića gosti iz Gabele stigli do preokreta i tri boda.

U posljednjem meču, Vitez je na svom terenu upisao prvu pobjedu nakon 16. septembra kada su savladali Čelik, a oni su na svom terenu u ovom kolu bili bolji od Borca rezultatom 2:0.

Rezultati 8. kola Lige za opstanak:

Čelik - Sloboda 0:2 (gledatelja: 3.200) Mladost - GOŠK 1:2 (gledatelja: 150) Vitez - Borac 2:0 (gledatelja: 100)

Tabela Lige za opstanak: