Na sastanku FIFA-e
0

Blatter ipak objavljuje dokumente o korupciji?

SRNA
Sepp Blatter
Sepp Blatter
FIFA je do sada blokirala sve pokušaje novinara da javnosti prezentuju dokumente o korupciji.

Britanska medijska kuća saznaje da će se Blatter tokom predstojećeg sastanka FIFA-e u Cirihu založiti za objavljivanje ovih dokumenta. Sastanak počinje za dva dana.

Dokumentacija se odnosi na krivičnu istragu o kolapsu kompanije ISL, bivšeg marketinškog partnera Svjetske fudbalske organizacije. 

Vjeruje se da su visoki zvaničnici FIFA-e primali mito u zamjenu za davanje sponzorskih ugovora i prava ISL-u na televizijske prenose utakmica sa svjetskih prvenstava tokom devedesetih.

Prošle godine, advokati svjetske kuće fudbala i zvaničnici platili su 5,5 miliona švicarskih franaka za sporazumno rješavanje slučaja i zaštitu identiteta osumnjičenih.

BBC je u reportaži prošle godine iznio tvrdnju da su dva osumnjičena zvaničnika bili bivši predsjednik FIFA Joao Havelange u njegov zet Ricardo Teiseira.

U emisiji je rečeno da je Teiseira primio mito od šest miliona funti od kompanije "Sanud", koja je bila registrovana u poreskom raju Lihtenštajnu.
Brazilsko Odjeljenje za prevare pokrenulo je istragu o ovim optužbama. U izvještajima se navodi da istražitelji žele da švicarski sudovi objave dokumente o ovom slučaju.