Ljut nakon meča
60

Bjelica izgubio kontrolu: VAR je obično smeće, cirkus i nešto skandalozno

K. H.
Nenad Bjelica (Foto: EPA-EFE)
Nenad Bjelica (Foto: EPA-EFE)
Trener Dinama Nenad Bjelica imao je samo riječi osude za videotehnologiju (VAR) i način na koji se koristi ovo pomagalo nogometu, a nakon što je njegov Dinamo remizirao sa Šahtarom rezultatom 3:3 u meču 3. kola grupne faze Lige prvaka.

Dinamo je do 92. minute imao prednost od 3:1 i činilo se da će upisati sigurnu pobjedu, ali u sudijskoj nadoknadi primaju dva šokantna pogotka i ostaju bez velike pobjede protiv direktnog konkurenta u borbi za drugo mjesto.

Bjelica je nakon meča rekao da ih je Šahtar malo iznenadio postavom.

"Zaslužili smo pobjedu jer smo bili bolji, ali svejedno, čestitam svojim igračima. Kod prvog primljenog pogotka smo loše stajali na terenu, ispalo nam je puno igrača, ali moram reći da smo i općenito loše stajali na terenu. Promijenili smo taktiku jer je Šahtar igrao široko na krilima, a mi smo ih očekivali u centru terena", kazao je Bjelica.

Nakon toga trener Dinama je osudio korištenje VAR-a.

"Ako ne žele gledati sve situacije, šta će nam onda taj VAR? Ja uvijek govorim da je VAR obično s*anje! Ubija emocije, ubija igru. To je cirkus. Pogledajte koliki je cirkus u Engleskoj. U Italiji je tek najveći cirkus. Još uvijek se analiziranje spornih situacija svodi na interpretaciju. Čemu onda to? Ukinite onda VAR. Ja sam apsolutno protiv VAR-a, on ubija emocije, ubija nogomet", rekao je Bjelica.

Tu se trener Dinama nije zaustavio.

"Zašto imamo VAR kada u situaciji kod penala u 97. minuti sudija prvo svira za faul na Taisonu, onda vraća na nešto drugo, ali na ono što nije bilo, a to je prekršaj Đire. Da se razumijemo, prekršaj Teophilea na Taisonu je bio i to je bio čisti penal, ali stvar je u tome da je sudija gledajući snimak to okrenuo i dao penal za drugu situaciju, u tome je stvar. VAR je cirkus i nešto skandalozno. Rekao sam to kada sam radio u Poljskoj, evo i sada ću u Hrvatskoj i u Ligi prvaka", kazao je trener Dinama.

Dinamo i Šahtar sada imaju po pet bodova u grupi C, a obje ekipe će do kraja grupne faze igrati protiv Manchester Cityja i Atalante.