Nogomet
41

Bivši selektor Gane za Klix.ba: Nigerija će sigurno imati timski pad, BiH to treba iskoristiti

Piše: Edin Isanović
Milovan Rajevac je srbijanski stručnjak koji je na prošlom Mundijalu u Južnoafričkoj Republici sa dosta uspjeha vodio selekciju Gane kao selektor. Naslijedio je Francuza Claudea Le Roya. Rajevac je sa ovom afričkom selekcijom odigrao nekoliko utakmica sa Nigerijom, koja je naredni protivnik Zmajevima u Brazilu.
Foto: EPA
Foto: EPA
U uvodu je za naš portal govorio je o Superorlovima.

"Igrao sam četiri utakmice sa Ganom protiv Nigerije. Tri puta sam ih pobijedio, a jednom je bilo neriješeno. Slavilo smo i u polufinalu Afričkog kupa. Ipak, oni su kvalitetna reprezentacija, u posljednje vrijeme igraju dobro. Aktuelni su prvaci Afrike. Na klupi imaju mladog domaćeg trenera, idu uzlaznom putanjom. Neki stariji igrači su napustili državni tim i stigli su mlađi. Odigrali su neriješeno protiv Irana i sigurno je da računaju da mogu u drugi krug“, kaže Rajevac za Klix.ba

Dodaje kako je na prethodnom Mundijalu jedino Gana od afričkih reprezentacija uspjela proći grupu. Potom se osvrnuo na meč Nigerije i BiH.

"Gledao sam okršaj BiH sa Argentinom. Momci su igrali srcem i išli su maksimalno. Nema im se šta zamjeriti. Ima još šest bodova u igri i Sušićevi izabranici imaju veliku šansu. Što se tiče Nigerije, bh. reprezentativci moraju biti disciplinovani, kako u odbrani, tako i u napadu. Afričke selekcije ne igraju taktički dobro, to im je mana. Safet je izvanredan stručnjak, dobro vodi BiH i siguran sam da će uočiti pukotine kod Nigerijaca. Recimo, mana BiH je što je prvi put na velikom takmičenju i nema velikog iskustva. Ipak, ima dobru i iskusnu reprezentaciju. Može li BiH pobijediti? Mislim da može“, kaže srbijanski stručnjak.

Foto: EPA
Foto: EPA

Otkrio je gdje je prednost Zmajeva u ovom dvoboju.

"Reprezentacije iz Afrike igraju disciplinovano i onda im se desi nevjerovatan pad. U nekoliko minuta se potpuno timski izgube, da čovjek ne povjeruje. To treba iskoristiti, a to traje nekoliko minuta. U tom periodu bh. igrači trebaju stisnuti i postići jedan ili više pogodaka“, tvrdi naš sagovornik.

Inače, Rajevac je sa Ganom odigrao prijateljsku utakmicu protiv BiH 2010.godine na Koševu, a to je ujedno bio debitantski nastup Safeta Sušića na selektorskoj klupi.

"Pošto smo u JAR-u na Mundijalu prvu utakmicu igrali sa Srbijom tražili smo sličnu školu i izabrali smo BiH koja je nakraju slavila 2:1. To je bila prva Papetova utakmica. To dobro pamtim“, naglašava Milovan koji je trenutno bez angažmana.

Foto: EPA
Foto: EPA

Na kraju je prokomentarisao dosadašnji tok Mundijala u Brazilu.

"Igra se dobar fudbal, a ima i puno golova. U suštini prosjek je dosta visok. Lijep je ambijent. Iako u Brazilu počinje zima, velike su vrućine. To posebno mislim na ove utakmice koje su kod nas u 18:00, a tamo su u 13:00 sati. I sa te strane je dobro što BiH sa Nigerijom igra u ponoć po našem vremenu. Tada će biti 19:00 sati u Brazilu i bit će koliko toliko niža temperatura“, zaključio je Rajevac.