Nogomet
54

Hadžibegić: Mi se 1990. nismo prepali Maradone, pa neće ni Zmajevi Messija

Piše: Edin Isanović
Foto: FIFA
Foto: FIFA
Za bh. nogometnu reprezentaciju sutra je historijski dan. Zmajevi će odigrati prvu utakmicu na Mundijalu, a suparnik će biti moćna Argentina. Faruk Hadžibegić, bivši bh. reprezentativac i nekadašnji selektor našeg državnog tima prisjetio se okršaja sa Gaučosima prije 24 godine u Italiji.

Tada je nosio kapitensku traku i bio jedan od najboljih nogometaša bivše jugoslovenske reprezentacije.

Kao da se sunce spustilo na teren

Popularni Hadžija za Klix.ba kaže kako se lijepo prisjetiti Mundijala koji se '90. godine održao na "Čizmi“.

"Imali smo sjajnu generaciju koju su činili Stojković, Vujović, Katanec, Sušić, Šabanadžović, Jozić, Baždarević, Baljić... Igrali smo vrlo dobro. Dobro pamtim taj dvoboj sa Argentincima. Oni su tada imali Maradonu i Caniggu , ali se mi nismo impresionirali i nismo se prepali. Refik Šabanadžović je sjajno čuvao Diega, ali je 30 minuta prije kraja dobio drugi žuti karton. Mislim da je neopravdano isključen. I kada smo imali igrača manje, nismo bili lošiji od Argentinaca. Po čemu se posebno sjećam tog duela? Mislim da je u nama proradio inat. Sve je bilo protiv nas. U Firenci je tada bila temperatura oko 40 stepeni, imao sam osjećaj da se i sunce spustilo na teren. Ipak, izdržali smo sa igračem manje u polju i pobjednik su odlučivali penali“, prisjeća se Hadžibegić.

Iako je slovio za jednog od najboljih izvođača jedanaesteraca nije uspio savladati Goycocheu.

"Zaista sam sa jedanaest metara siguran, ali u Italiji dva puta nisam uspio zatresti mrežu. Protiv Kolumbije nisam iskoristio najstrožiju kaznu. Ipak, kasnije je Jozić postigao sjajan pogodak i prvi sam mu čestitao. U okršaju sa Gaučosima sam dobro pucao, ali je Goycochea dobro reagovao i odbranio. Bilo mi je teško, ali se stvari nisu mogle promijeniti“, dodaje naš sagovornik.

Nekadašnji nogometaš FK Sarajevo smatra da je "Mali zeleni“ u to vrijeme bio bolji nego što je danas Messi i da Sušićevi izabranici ne trebaju imati pardona.

"Maradona se dokazao na klupskoj sceni, ali i na Mundijalu. Lionel je ostao dužan navijačima Argentine dobre partije u dresu reprezentacije i da bi bio u rangu Pelea ili Maradone mora napraviti taj korak. Svakog igrača i protivnika treba poštovati, ali Spahić, Džeko, Ibišević i ostali ne trebaju da budu u grču. Argentina jeste favorit, to je reprezentacija svjetske klase, ali Zmajevi nemaju šta izgubiti u tom meču. Imamo i mi kvalitet“, smatra bivši stoper jugoslovenske reprezentacije.

Hrvatska može proći dalje

Faruk podvlači da je bio oduševljen igrom našeg dražvnog tima u prijateljskim okršajima protiv Obale Slonovače i Meksika.

"Sjajno su igrali u tim dvobojima. I protiv Argentine bh. reprezentativci trebaju vjerovati u sebe, trebaju se postaviti kao Hrvatska protiv Brazila. Ne pobjeđuje uvijek favorit. Vidjeli ste kako je Holandija razbila Španiju. BiH je među 32 najbolje reprezentacije svijeta. Zasluženo su stigli na jubilarni 20. Mundijal, nemaju se čega bojati. Iskreno, ja sam optimista. Istinski vjerujem u ovaj tim i nadam se da mogu napraviti dobre stvari u Brazilu. Sa Argentinom ne počinje, ali i ne završava svjetsko prvenstvo. Čekaju nas još dvije utakmice protiv Nigerije i Irana poslije historijskog sudara protiv Gaučosa“.

Osvrnuo se na prvu utakmicu SP-a u kojoj je Brazil pobijedio Hrvatsku 3:1, a o kojoj se kasnije mnogo polemisalo zbog suđenja.

"Hrvatska je, po mom sudu, jako dobro odigrala i zaslužila je bolji rezultat na kraju. Ipak, kada su poveli 1:0 dozvolili su Brazilu da zaigra agresivnije, a samim tim i sudiji da pogriješi. Japanac je previše strogo dosudio penal. Vjerujem da je nije bilo namjere. No, nogomet je sport koji ima puno kontakta, nije to odbojka. Ponavljam, bio je prestor jedanaesterac. Mogu li Vatreni proći? Apsolutno“, zaključio je jedan od najboljih nogometaša koje je BiH imala.