Liga prvaka, 5. kolo
0

Biti ili ne biti za Rafaela Beniteza

Sarajevo-x.com
Večerašnji raspored Lige prvaka donosi mečeve grupa A, B, C i D u kojima će nakon 90 minuta biti jasnije mnoge stvari. Izdvajamo susrete Intera i Twentea, koji bi mogao odrediti sudbinu španskog trenera Rafe Beniteza i ostrvski dvoboj Rangersa i Manchester Uniteda.

Iako mu je svezana omča oko vrata nakon prvenstvenog poraza od Chieva, Rafael Benitez, španski stručnjak na klupi Intera, vjeruje da će pobjeda protiv Holanđana biti prvi u nizu duge serije trijumfa. S druge strane Twente vjeruje da ima šanse u večerašnjem susretu grupe A. Pobjedom bi Inter izborio plasman u nastavak takmičenja, dok bi Twente morao osluškivati rezultate drugog meča ove grupe.

Sjajni Tottenham predvođen genijalnim Garethom Baleom imat će nešto lakši posao protiv Werdera, koji je izgubio gotovo sve šanse za prezimljavanjem u Evropi. Harry Redknapp smatra da bi plasman njegove ekipe u nastavak takmičenja bio veliki uspjeh. Njegov kolega na klupi Werdera Thomas Schaaf vjeruje da je naredna faza Lige prvaka izgubljena, ali ne namjerava otići bez borbe.

Samouvjereni Magath

Nakon dvoboja vodećih ekipa grupe B, Schalkea i Lyona našeg Miralema Pjanića, situacija će biti mnogo jasnija. Trener "plavih" iz Gelsenkirchena Felix Magath je samouvjeren i vjeruje da njegova ekipa može doći do treće uzastopne pobjede na domaćem terenu, iako će imati najtežeg protivnika do sada.

Claude Puel, trener Lyona, želi u ovom susretu riješiti dileme vezane za plasman u narednu fazu najelitnijeg evropskog fudbalskog takmičenja.

U drugom meču ove grupe sastaju se Hapoel iz Tel Aviva i Benfica. Izraelci su izgubili sve nade u plasman i u Evropsku ligu, ali je njihov trener Eli Gutman obećao da njegov tim neće nikoga iznevjeriti. Benfica je odlučna u namjeri da pobjedi i time zadrži šanse za prolazom dalje.

Grupa C donosi nam "bitku za Britaniju" u kojoj će se sastati stari rivali Glasgow Rangers i Manchester United te meč između Valencije i Bursaspora.

"Crveni đavoli" sa Old Traforda su još uvijek neporaženi u ovosezonskim utakmica Lige prvaka i namjeravaju da tako i ostane. Pobjedom bi osigurali prolaz dalje, ali se ni Škoti neće predati. Trener Walter Smith je uoči meča rekao da ne postoji faktor straha u večerašnjem susretu. Za razliku od njih Manchester United kontroliše situaciju u grupi C i drže sudbinu u svojim rukama. Večerašnji meč bi mogao biti povratnički za Waynea Rooneyja, koji nije nastupao od 26. septembra.

Valencia večeras ima lagan posao protiv Bursaspora, ekipe koja još nije osvojila nijedan bod u četiri susreta. Pobjeda Španaca je vrlo izvjesna, ali se trener Unai Emery ne zadovoljava prolazom već najavljuje osvajanje prvog mjesta u grupi ispred Manchester Uniteda.

Mučenje Barcelone

Ništa manje optimističan nije ni trener Bursaspora Ertugrul Saglam, koji vjeruje da će njegova ekipa uspjeti nadoknaditi pet bodova zaostatka za Rangersom u borbi za Evropsku ligu.

Barcelona će večeras pokušati slaviti u Grčkoj i time riješiti pitanje plasmana među 16 najboljih ekipa Starog kontinenta. Katalonci se ove sezone muče u Ligi prvaka pa je njihovo prvo mjesto u grupi još uvijek neizvjesno. U prvom meču Barcelona je ponizila Grke sa 5:1, ali ih večeras očekuje mnogo neizvjesniji susret.

Rubin u drugom meču grupe D mora savladati Kopenhagen ukoliko želi ostati u konkurenciji za mjesto koje vodi u nastavak takmičenja. Zanimljivo je da su Rusi u posljednje dvije sezone svih pet domaćih utakmica Lige prvaka završili neriješenim rezultatom. Ovaj put će morati pobijediti ukoliko žele nastaviti igrati sa najboljim.