Nogomet
16

Bijeg iz minusa: Srbija pobijedila Armeniju za prvi bod u kvalifikacijama

Klix.ba
Reprezentativci Srbije (Foto: Arhiv)
Iako pred praznim tribinama fudbalski reprezentativci Srbije slavili su u Novom Sadu u večerašnjem meču kvalifikacija za Euro protiv selekcije Armenije rezultatom 2:0.

Iako su u prvom poluvremenu domaći dobro odigrali, za prvi pogodak pobrinuo se Armenac Hayrapetyan koji je pogodio vlastitu mrežu u 22. minuti. Na 2:0 povisio je Adem Ljajić u 53. minuti utakmice nakon što se oslobodio čuvara driblinzima i spretno šutirao prema golu Kasparova.

Srbija su prije ovog meča u grupi I zauzimali posljednje mjesto na tabeli sa -2 boda zbog skandala sa dronom na utakmici protiv Albanije u Beogradu, nakon čega je uslijedila kazna UEFA-e i oduzimanje bodova, tako da nemaju nikakvih nada da će se domoći plasmana na Euro. Sada imaju jedan bod, isto koliko i Armenija.

U ostalim utakmicama odigranim večeras Gruzija je u Tbilisiju savladala Škotsku sa 1:0 pogotkom Kazaishvilija. Poraz od 147. selekcije svijeta iznenadio je fanove koji su se nadali da će Gordon Strachan konačno uspjeti odvesti reprezentaciju na prvo veće takmičenje od 1998. godine.

"Ako se Škotska ne može izvući bez poraza u ovakvim utakmicama onda ni u kom slučaju ne zaslužuje biti sa fudbalskim velikanima za istim stolom", prokomentarisao je novinar Guardiana.

U ostalim mečevima odigranim večeras Njemačka je u Frankfurtu slavila protiv Poljske, a dva gola postigao je Gotze. Tako su se svjetski prvaci osvetili za poraz u Poljskoj (0:1), te preuzeli vrh tabele svoje grupe D.

Irska je bila ubjedljiva u gostima kod Gibraltara, a gostujuće pobjede zabilježile su i Sjeverna Irska, koja je zasjela na vrh grupe H, te Finska. Gledali smo i dvije utakmice bez golova, a posebno "žilava" pokazala je selekcija Albanije koja je izvukla bod gostujući u Danskoj.

Kvalifikacije za Euro, rezultati:

Gruzija - Škotska 1:0 Danska - Albanija 0:0 Farski Otoci - Sjeverna Irska 1:3 Gibraltar - Irska 0:4 Grčka - Finska 0:1 Mađarska - Rumunija 0:0 Njemačka - Poljska 3:1 Srbija - Armenija 2:0