Nogomet
4

Njemačka, Sjeverna Irska i Portugal pred plasmanom u Francusku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Reprezentacija Grčke koja tokom kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pruža razočaravajuće loše partije večeras je na gostovanju kod favorizovane Rumunije uspjela otkinuti bod.

Meč igran u Bukureštu nije ponudio pogotke. U drugoj utakmici u ovoj grupi Finska je minimalnim rezultatom porazila Farska Ostrva, a jedini strijelac bio je Pohjanpalo u 23. minuti.

Duel Sjeverne Irske i Mađarske okončan je neriješenim rezultatom 1:1. Gosti su do sudijske nadoknade imali prednost koju im je donio Guzmics, da bi bod domaćinu pogotkom donio Lafferty. Na tabeli vodi Sjeverna Irska koja se nalazi pred plasmanom na Euro, drugoplasirani je tim Rumunije, dok je najbliža baražu selekcija Mađarske.

Albanija je bod u džepu u duelu sa favorizovanim Portugalom imala sve do sudijske nadoknade kada je pogodak za trijumf Portugalaca postigao Veloso. Danska je u drugom susretu ove grupe razočarala odigravši bez pogodaka protiv slabašne Armenije. Na tabeli vodi Portugal, prati ga Danska, dok je sa jedinom bodom manje na trećem mjestu selekcija Albanije.

Njemačka je u grupi D kao gost porazila Škotsku rezultatom 3:2. Muller je Pancere doveo u vodstvo u ranoj fazi utakmice, ali je radost kratko trajala pošto je autogolom izjednačio Hummels. Muller je uskoro postigao i drugi pogodak za goste, da bi do poluvremena drugo izjednačenje Škotskoj donio McArthur. U nastavku susreta trijumf Elfu donio je Ildar Gundogan.

Poljska je s ubjedljivih 8:1 kao domaćin porazila Gibraltar, dok je Republika Irska minimalnim rezultatom bila bolja od Gruzije. Jedini pogodak na utakmici postigao je Walters. Njemačka je lider grupe, dok će borbu za drugo mjesto do kraja voditi Poljska i Republika Irska.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo:

Armenija – Danska 0:0 Albanija – Portugal 0:1 Finska – Farska Ostrva 1:0 Irska – Gruzija 1:0 Poljska – Gibraltar 8:1 Rumunija – Grčka 0:0 Sjeverna Irska – Mađarska 1:1 Škotska – Njemačka 2:3