Nogomet
80

Portugal pobijedio u Beogradu, Albanija i Rumunija se plasirale na Euro

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Fudbalske selekcije Rumunije i Albanije ostvarile su plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj naredne godine nakon trijumfa na večerašnjim majstoricama protiv Farskih Ostrva, odnosno protiv Armenije.

Rumunima je za put u Francusku trebao trijumf nad Farskim Ostrvima koji je selekcija Anghela Iordanescua bez problema ostvarila rezultatom 0:3. Pogotke su postigli dva puta Budescu i Maxim.

Historijski trijumf na gostovanju u Armeniji identičnim rezultatom ostvarila je reprezentacija Albanije koja se tako po prvi put u plasirala na jedno veliko takmičenje. Albance su do pobjede odveli Xhimshiti, Sadiku, te Hovhannisyan koji je pogodio sopstvenu mrežu.

Pobjednik grupe Portugal trijumfalno je okončao kvalifikacije pobjedom nad Srbijom u Beogradu rezultatom 2:1. Gosti su u ranoj fazi poveli golom Nanija, izjednačio je Zoran Tošić, da bi prekrasan pogodak za konačnih 1:2 postigao Moutinho dvanaest minuta pred kraj. Domaćin je kraj utakmice dočekao bez isključenih Matića i Kolarova.

Pirovu pobjedu, prvu u kvalifikacijama ostvarila je Grčka nad Mađarskom rezultatom 4:3. Pogotke za Grčku postigli su Stafylidis, Tachtidis, Mitroglu i Kone, dok su strijelci za Mađarsku bili Lovrencsics i dva puta Nemeth. Mađari su i dalje najbolja trećeplasirana reprezentacija kvalifikacija, a do kraja ih može ugroziti samo reprezentacija Ukrajine.

Grupa F:

Grčka – Mađarska 4:3 Finska – Sjeverna Irska 1:1

Farska Ostrva – Rumunija 0:3

Tabela:

  1. Sjeverna Irska 21
  2. Rumunija 20
  3. Mađarska 16
  4. Finska 12
  5. Farska Ostrva 6
  6. Grčka 6

Grupa I:

Srbija – Portugal 1:2 Armenija – Albanija 0:3

Tabela:

  1. Portugal 21
  2. Albanija 14
  3. Danska 12
  4. Srbija 4
  1. Armenija 2