Red Bull Street Style
119

FOTO+VIDEO / Bh. žongleri demonstrirali vještine na Bosmalu

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Najveće svjetsko takmičenje u freestyle nogometu održano je danas i u Sarajevu, gdje je izabran nogometaš koji će BiH predstavljati na svjetskom finalu u Italiji.

Poput velikih svjetskih metropola, Sarajevo je danas pokazalo da može napraviti spektakl. Na heliodromu Bosmala, ekstremno, u stilu u kojem to zna napraviti samo ekipa Red Bulla, 16 mladih takmičara, koji su nakon radionica u Mostaru i Banjoj Luci došli na finalno takmičenje u Sarajevo, pokazali su svoje vještine baratanja loptom.

"Borili" su se jedan na jedan, izvodeći razne trikove sa loptom, a cilj je bio impresionirati tročlani žiri koji ocjenjuje stil, kreativnost i tehniku.

Uz dobru muziku, mlade freestyle nogometaše ocjenjivali su naš reprezentativac Vedad Ibišević, Brano Jakubović iz gurpe Dubioza kolektiv te Nedžad Brajić, predstavnik BiH na svjetskim finalima Red Bull Street Stylea 2008. i 2010. godine. Titulu najboljeg ponio je Zlatko Mešić iz Modriče, a drugo mjesto je osvojio Nedim Bajraktarević iz Švicarske.

Inače, Red Bull Street Style je prvi put održan 2008. godine u Sao Paulu u Brazilu, nakon čega je stekao svjetsku popularnost. Do sada su održana dva takmičenja ovog tipa, dok je treće planirano da se održi ove godine u Italiji gdje će bh. predstavnik biti Mešić.

Kako su istakli organizatori ove godine održano je više od 200 kvalifikacijskih turnira širom svijeta, gdje je svoju vještinu baratanja loptom demonstriralo oko 5.000 freestyle nogometaša. U finalu će učestvovati najbolji takmičari iz više od 50 zemalja.