Veliko regionalno plesno takmičenje
2

U subotu Street Dance Challenge Sarajevo 2012

Klix.ba
Oko 300 takmičara čini dio plesnog takmičenja MTV presents: Street Dance Challenge Sarajevo 2012, koje će se održati u subotu, 30. Juna. U okviru programa, u tri kategorije (Bboy battle 2 vs 2, Hip hop Battle 2 vs 2 i najbolja koreografija) predstavit će se plesači iz Francuske, Italije, Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore...

Već neko vrijeme na balkanskom MTV-u se vrti novi spot Street Dance Challengea, rađen u domaćoj produkciji. Kreativno rješenje uradili su Selma Operhal i Johan Puig iz agencije Mark IN, a snimanje i postprodukciju vrhunski je odradio Source Production. Glavnu ulogu u spotu ima Benjamin Zametica, plesač sastava Fresh Generation.

"Već treću godinu Street Dance Challenge Sarajevo gradi regionalni brend. Iako je nekada bilo teško okupiti ekipe iz drugih država, sada je taj zadatak znatno lakši, jer se učesnici sami javljaju. U protekle tri godine obilazili smo događaje ove vrste u regiji i zasigurno mogu reći da je ovo najveći regionalni plesni događaj", ističe organizator događaja Salih Musić, menadžer korporativnih komunikacija BBI Centra.

Za fer suđenje bit će zaduženi dokazani evropski plesači, osvajači brojnih nagrada: Cico iz Italije, Nono iz Francuske, Marc iz Njemačke, Miha Furlan iz Slovenije.

U Sarajevo u ulozi sudije, zahvaljujući prijatelju projekta, dolazi Cico, najpoznatiji breakdancer u Evropi, kojeg zovu Prince of Power i koji drži svjetski rekord iz 1990-ih, ostvaren dok se vrtio se nevjerovatnom brzinom na jednoj ruci.

Nono iz Francuske (Grenoble) pleše breakdance već 15 godina. Tek 2002. godine pridružio se najpoznatijoj francuskoj plesnoj grupi Vagabond Crew, kada su iste godine osvojili UK Champs, 1. mjesto u French Cupu, te 2. mjesto na Boty 2002. Tu su i uspješni plasmani na Break on Stage 2005., Boty 2006. (show & battle) UK Champs 2010. i 2011., Boty 2011. (show & battle)

Marc Sailer (Stuttgart) pleše već duži niz godina. The Gum (guma), kako ga zovu, pleše i hip hop i breakdance, a učestvovao je u njemačkom showu You Can Dance.

Miha Furlan (Ljubljana) hip hop pleše osam godina, a mogli ste ga vidjeti kao učesnika slovenskih, regionalnih, europskih i svjetskih prvenstava gdje je osvajao prva tri mjesta u svim kategorijama hip hopa kao plesač i koreograf. Kao dio Artifex Crewa se takmičio u emisiji "Slovenia’s Got Talent" i došao do finala.

Događaj se odvija na 3 lokacije: sala PK Romantik u Holiday Innu, gdje će u 10:00 sati biti održane radionice za breakdancere, u kinu Kriterion, gdje će se u 15:00 održati kvalifikacije, te na Trgu ispred BBI Centra, gdje će u 20:30 početi polufinalne i finalne plesne bitke te takmičenje za najbolju koreografiju.

Publiku očekuje i nagrada, VIP ulaznica za EXIT festival za sva 4 dana. Sretni dobitnik iz publike bit će izvučen za vrijeme takmičenja.

Organizator događaja je BBI Centar, uz tehničku podršku Agencije Linden. Prijatelj projekta Red Bull se pobrinuo za dolazak članova žirija. Medijski pokrovitelji događaja su: Klix.ba, MTV, Kanal 1, RSG, RSG1 Sarajevo, Urban Magazin, Sarajevo Navigator, Crna ovca.

Stoga, ne zaboravite – Street Dance Challenge 2012, 30. juni od 20:30 sati na Trgu ispred BBI Centra.