Izumitelj sistema Hawk-Eye
0

"Besplatno ću postaviti kamere na stadione"

Sarajevo-x.com
Katastrofalne greške sudaca na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, kao što je poništen gol Franka Lamparda u utakmici sa Njemačkom, bi mogle dovesti do neizbježnog uvođenja tehnologije u nogomet. To su argumenti Paula Hawkinsa, izumitelja sistema za praćenje pod nazivom Hawk-Eye.

Tehnologija, odnosno njen nedostatak, se odjednom našla u centru pažnje na ovogodišnjem turniru. Često se raspravlja o tome zašto u 21. vijeku u nogometu nema napredne tehnologije koja bi precizno pratila situacije pri postizanju golova.

Umjesto toga, FIFA se stalno izvinjava za kontroverzne situacije u kakvoj se našao Lampard, ali je jasno da će ograničeno ljudsko oko i dalje ponekad previdjeti jako bitne detalje.

Jedan je čovjek imao veoma važan uticaj na korisne promjene u sportu koje je donijela upotreba tehnologije, a to je Paul Hawkins koji je izumio sistem Hawk-Eye koji se koristi u tenisu i kriketu.

On tvrdi da bi poništeni gol Lamparda napravio značajnu promjenu u utakmici s Njemačkom te da bi ga njegov sistem registrovao kao regularan.

Kao primjer je naveo kontroverzni meč između Serene Williams i Jennifer Capriati u četvrtfinalu US Opena 2004. godine, kada su suci donijeli tri pogrešne odluke, nakon čega se teniska federacija uzalud izvinjavala. To je bila prekratnica za uvođenje tehnologije, te je godinu dana poslije uveden sistem Hawk-Eye koji se pokazao jako korisnim u tenisu.

Hawkins je rekao kako bi poništeni gol Lamparda jako snažan argument i mogao bi biti prekratnica za uvođenje tehnologije u nogomet, piše "Telegraph".

Hawk-Eye sistem funkcionira tako što koristi nekoliko specijalnih kamera koje su, kada se govori o tenisu, postavljene ravnomjerno oko terena te zajednički mogu dati 3D prikaz položaja lopte bilo gdje na njemu.

Međunarodni odbor fudbalskih asocijacija (IFAB) se sastaje u julu ove godine pa se Hawkins nada da će bar testirati njegovu tehnologiju.

Konačne odluke neće biti donesene do aprila sljedeće godine kada IFAB održava svoju godišnju sjednicu i jedino tada je moguće glasati o eventualnim promjenama u nogometu.

Predsjednik FIFA-a Sepp Blatter je početkom marta okončao dvogodišnju diskusiju o uvođenju tehnologije i odbacio takvu mogućnost u bliskoj budućnosti.

Hawkins navodi kako su takmičari kao i navijači zaslužili ispravan i pošten rezultat, koji će ukloniti sumnje u postignute pogotke, što znači da neće biti prepirki među ekipama ili navijačima.

FIFA vidi problem i u troškovima, ali Hawkins kaže da bi kamere postavio besplatno i osigurao sponzorstvo, tako da bi i taj problem bio riješen.

Blatter je rekao da je tehnologija previše komplikovana da bi se mogla razumjeti. Hawkins na to kaže kako ni on ne zna kako avion funkcionira, ali ipak stalno leti njime. On tvrdi da nova tehnologija ne bi oduzimala vrijeme od utakmica jer je potrebna samo sekunda da bi kamera poslala signal, dok linijskim sucima treba više vremena.

Kada bi se ova tehnologija uvela, svaki stadion bi imao po dvanaest specijalnih kamera koje bi savršeno dobro obavile svoj zadatak.

Hawkins je priznao da je bilo problema s ovom tehnologijom ali samo onda kada bi se prekinulo napajanje, ali ukoliko bi se tehnologija uvela, mogli bi se postaviti rezervni agregati koji bi spriječili ovaj problem.

Hawkins je napomenuo da tehnologija ne bi zamijenila ljude nego bi im samo pomogla u kontroverznim situacijama.

Ukoliko se tehnologija ne odobri, jedino alternativno rješenje je uvođenje sudaca koji bi stajali iza golova i pratili situacije u kaznenom prostoru.